Miből élünk majd időskorunkban?

Miből élünk majd időskorunkban?

2023. 11. 03.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A nyugdíjrendszer jövőjéről, fenntartásának nehézségeiről, ennek okairól, a nyugdíjcélú öngondoskodás elkerülhetetlen szükségességéről, a jövő pénzügyi kockázatairól jelent meg nyilatkozatom a Haszon Magazin után a Haszon.hu hírportálon is.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a meglévő vagy a jövőbeni nyugdíjával, annak megállapításával, időzítésével, emelésével kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam. Ha még nem tette meg, ide kattintva iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

A Haszon.hu gazdasági hírportálon is megjelent a Haszon magazin augusztusi számában a címlapon is kiemelt beszélgetésem Mihálovits András főszerkesztővel. A cikk bevezetője:

"A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, így nem is oly sokára nem fogunk tudni megélni a nyugdíjunkból. Dr. Farkas András független nyugdíjszakértővel beszélgettünk."

Részletek:

Az emberek egyik fele úgy véli úgysem lesz nyugdíja, másik felük viszont arra számít, hogy idős korában az állam úgyis el fogja tartani.

Egyik vélemény sem helytálló. Mindenkinek lesz nyugdíja, ám az nem biztos, hogy elegendő lesz a megélhetéshez. A jövő nyugdíjasaira teljesen más világ vár, mint amiben a mostani nyugdíjasok élnek. A mai helyzet valóságos Kánaánnak számít majd 30-40 év múlva.

Miért?

Mert addigra felborulhat a mostani, 1927 óta élő, bizalmi viszonyon alapuló társadalombiztosítási nyugdíjrendszer. A nyugdíjakat a mostani aktívan dolgozók fizetik, abban bízva, hogy mikor ők nyugdíjasok lesznek, az akkor dolgozók majd kifizetik az ő járandóságukat. Az elmúlt évtizedekben azonban olyan demográfiai folyamatok indultak be, amelyek veszélyeztetik a jelenlegi rendszer működését. Kevés gyerek születik, kevesen kerülnek aktív keresőként a munkaerőpiacra, miközben az emberek egyre hosszabb idei élnek, azaz egyre tovább van szükségük nyugdíjra. Egyre kevesebb embernek kell gondoskodnia egyre több ember nyugdíjáról. A nyugdíjrendszerünk már most is éppen hogy működtethető, a tb és szocho befizetéseken felül idén már 1072 milliárd forint plusz forrást kell előteremteni a nyugdíjakra. Becslésem szerint 2035 után a magyar nyugdíjrendszer finanszírozása a jelenlegi módszerrel már csak rendkívüli költségvetési erőfeszítések révén lesz megoldható.

Mit lehet tenni? Kénytelenek leszünk megemelni a nyugdíjkorhatárt?

Igen, ez is egy eszköz lehet. 2010-ben még 62 év volt, most már 65 év a nyugdíjkorhatár Magyarországon, ez megfelel az európai fősodornak. Néhány országban azonban már 67 évnél járnak, míg egyes skandináv országokban a teljes nyugdíjhoz 69 évesnek kell lenni. A briteknél már arról vitatkoznak, hogy 2040 körül csak 70-72 évesen lehessen nyugdíjba menni. A pandémia ugyan okozott némi kavarodást, mert hatására átlagosan 18 hónappal csökkent a várható élettartam. Egy 65 éves magyar férfi átlagosan 13,2 évet, egy 65 éves nő pedig 17,3 évet él még nyugdíjasként, ami négy évvel alacsonyabb az európai átlagnál. Így nálunk is kockázat nélkül bevezethető lenne az az EU-ban terjedő - már 13 országban bevezetett - gyakorlat, hogy a nyugdíjkorhatár a 65 éves korban várható további élettartam alakulásától függ.

Említette, hogy lesz ugyan nyugdíj, de az nem lesz elég a megélhetésre. Ezt miből gondolja?

A kifizethető nyugdíj összege attól függ, hányan mennyi járulékot fizetnek és hány nyugdíjasnak mennyi pénzt kell havonta kapnia. Csakhogy a képlet minden eleme változik és nem jó irányba. A foglalkoztatottság a jövőben csökken, mert egyrészt többen mennek nyugdíjba, mint ahányan frissen a munkaerőpiacra lépnek, másrészt a fiatalok közül több százezren külföldön dolgoznak, így nem itthon járulnak hozzá a társadalombiztosítás fenntartásához. A mostani fiatalok ráadásul későn, 25-30 évesen kezdenek dolgozni. A foglalkoztatás módja is változik, terjednek a nagyon alacsony nyugdíjvárományt biztosító foglalkoztatási formák a részmunkaidőtől a kisadózó vállalkozáson és őstermelésen át az egyszerűsített foglalkoztatásig. Emellett a technológia robbanásszerű fejlődése miatt egyre kevesebb élőmunkaerőre lesz szükség a gazdaságban. Mi lesz azokkal, akiknek önhibájukon kívül nem jut majd értelmes munka? Az idősek száma és életkora viszont folyamatosan emelkedik. Egyre kevesebb bevételt kellene egyre többfelé osztani és egyre hosszabb ideig fizetni.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el. Érdemes...

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...