Így készüljünk fel a nyugdíjaskorra!

Így készüljünk fel a nyugdíjaskorra!

2023. 06. 11.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A Nők Lapja a velem készített interjú is közli a nyugdíjas korra való felkészülésről írt cikkében: "A nyugdíjrendszer nem omlik össze, de a teljesítőképessége attól függ, hogy a finanszírozását hogyan lehet megoldani a jövőben."

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nők kedvezményes nyugdíjával, a nyugdíj megállapításával, a nyugdíjemeléssel vagy a nyugdíjcélú öngondoskodás lehetőségeivel kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Nők Lapjában megjelent cikk egyebek között a következőket idézi tőlem:

"A hétköznapi beszélgetésekben gyakori téma, hogy a nyugdíjrendszer úgyis összeomlik, és már a negyvenesek-ötvenesek sem kapnak egy vasat sem. Dr. Farkas András, a Nyugdíj­Guru News internetes portál főszerkesztője szerint ettől azonban egyáltalán nem kell tartanunk. – A nyugdíjrendszer nem omlik össze, de a teljesítőképessége attól függ, hogy a finanszírozását hogyan lehet megoldani a jövőben – mondja. – Amíg van, aki fizeti a járulékot, addig lesz nyugdíjrendszer is. Csak nem mindegy, hány ember fizet, mennyit fizet, és hány nyugdíjasnak kell majd szétosztani ezt az összeget.

Abban dr. Farkas András is egyetért, hogy a korfa alapján azért túl sok jóra nem lehet számítani. Az ötvenesek még csak-csak megfelelő összegű nyugdíjban részesülnek majd, de a harmincas-negyveneseknek már fájhat a fejük, ha nem tesznek félre. Szerinte ráférne a magyar nyugdíjrendszerre egy kis változtatás, kiegészítés: például olyan, mint a brit NEST (fészek – a szerk.) rendszer, amivel a munkáltatók segítik a munkavállalókat. Itt, ha valaki munkába áll, huszonkét éves korától be kell fizetnie a bruttó keresete öt százalékát, amiből az állam vállal egy százalékot, majd a munkáltató mindezt kiegészíti még három százalékkal. A NEST-ben vannak „zsebek” – ki lehet belőlük venni lakásvásárlásra vagy gyermekvállalás esetén is, de teljesen lemeríteni nem szabad. Hasonló rendszer működik már az Európai Unió tizenhét tagországában is.

A nyugdíjgurut arról is kérdeztük, várható-e nálunk a nyugdíjba vonulás korhatárának megemelése. – A nyugdíjkorhatár Magyarországon eleve magas – mondja –, az elmúlt tizenkét év alatt emelkedett hatvankét évről hatvanötre. Nálunk most nincs nagy nyomás a tekintetben, hogy újabb emelésre lenne szükség. Az én számításaim szerint – de persze ebben van egy kis jóslás is – valahol 2035 és 2040 között kellene majd ismét emelni a nyugdíjkorhatárt."

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...