Hogyan érdemes időzíteni a Nők40 igénylését?

Hogyan érdemes időzíteni a Nők40 igénylését?

2021. 06. 29.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A nők kedvezményes nyugdíja igénylésének időzítésétől nagyban függhet a Nők40 nyugdíj összege.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nők kedvezményes nyugdíjával, annak megállapításával, összegének növelési lehetőségeivel vagy a Nők40 nyugdíjigénylés időzítésének optimalizálásával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

 

Hogyan érdemes időzíteni a nők kedvezményes nyugdíjának igénylését?

 

A 64 év 183 napos korhatár betöltése alapján idén az 1956. második félévében született személyek igényelhették a nyugdíjukat, így a számukra irányadó korhatárt 2021. első félévében töltötték be. Az 1957-ben született évjáratok tagjaira már 65 éves a nyugdíjkorhatár, amelyet csak 2022. január 1-jétől kezdődően töltenek majd be. 

Mindezek miatt 2021. második félévében, vagyis a jövő héttől (július 3-ától) kezdődően csak a nők kedvezményes nyugdíja lesz igényelhető (persze azoknak a nyugdíjigénylését is befogadják, akik már korábban teljesítették a nyugdíjuk feltételeit).

Ennek kapcsán érdemes áttekinteni, mikor érdemes az érintett hölgyeknek igényelniük ezt a kedvezményes nyugellátást.


Amint teljesülnek a nők kedvezményes nyugdíja feltételei, célszerű haladéktalanul igényelnie a nyugellátást annak a hölgynek, akinek a személyes helyzete ezt indokolja, vagyis nincs munkája vagy nem megfelelő a munkahelye, vagy a munkáltatója nem kívánja tovább alkalmazni, esetleg törékeny az egészségi állapota, vagy a munka helyett inkább a családjával, az unokáival vagy a saját kiteljesedésével foglalkozna inkább.

Ugyanilyen erős indok lehet az azonnali igénylés mellett, ha az érintett hölgynek jó a munkahelye, és a nyugdíj azonnali igénylését követően tovább kívánja folytatni a munkáját, ám már nyugdíjasként, mivel így mind neki, mind a munkáltatójának nagyon kedvezővé válnak az alkalmazás feltételei. (A kereset járulékmentes, a munkáltatónak szocho- és szakho-mentes, miközben nincs semmilyen kereseti korlátozás.)

Sok nő fél attól, hogy a közeljövőben szigorodhatnak a kedvezményes nyugdíj  feltételei, ezért késlekedés nélkül igénybe kívánja venni ezt a nyugellátást, amíg csak lehetséges a jelenlegi feltételek mellett. A feltételek szigorításától való tartás nem alaptalan, hiszen a nyugdíjkorhatár folytonos emelkedésével lassan szinte minden hölgy elmehet a korhatára betöltése előtt nyugdíjba – mint említettem, idén 64 és fél év, 2022-től 65 év a nyugdíjkorhatár.  A közeljövőben gyakorlatilag az egyetemet végzett összes hölgy is jogosulttá válik a korhatár betöltése előtti nyugdíj igénylésére, annak ellenére, hogy a kedvezményes nyugdíjra jogosító időbe a tanulmányi időtartamok nem számíthatók be.

Így feltehetően jogosan tartanak attól az érintett hölgyek, hogy ha várnak az igényléssel, akkor már nem lesz elég a kedvezményes nyugdíj bevezetésekor hatályos 62 éves nyugdíjkorhatárhoz igazított 40 évi jogosító idő, hanem a három évvel növekvő korhatárhoz igazítandó 43 évre is emelkedhet a a kedvezményes nyugdíjhoz szükséges minimális időkövetelmény. Ilyen szigorításra azonban 2022-ben (választási év) biztosan nem kerül még sor.

Azoknak hölgyeknek, akik a közszférában dolgoznak (közalkalmazotti vagy egyéb közszolgálati jellegű jogviszonyban), és szeretnék a Nők40-et igényelni, tudniuk kell, hogy a kedvezményes nyugdíj igénylése esetén a jogviszonyuk munkáltatói felmentéssel megszűnik.

Ha viszont a jogviszonyuk megszűnése nélkül előzetes munkáltatói hozzájárulással tovább szeretnének a nyugdíjuk mellett dolgozni, akkor azt kell tudniuk, hogy ilyen esetben a nyugdíjukat mindaddig szüneteltetik, amíg a közszolgálati jellegű jogviszonyuk fennáll, miközben már nyugdíjasnak minősülnek, tehát további nyugdíjjogosultságot nem tudnak már szerezni és a szünetelő nyugdíjuk összegét sem tudják újraszámoltatni, ha megszűnik a közszolgálati jellegű jogviszonyuk.

Aki egészségügyi szolgálati jogviszonyban (eszj) dolgozik a nyugdíja mellett, annak is szünetel a nyugdíja az eszj fennállása idejére. Igaz ugyanakkor, hogy az egészségügyi dolgozók igényelhetik a nyugdíjuk összegével egyező nyugdíjpótló jövedelemkiegészítésüket (de ezt a lehetőséget a szintén eszj-ben dolgozó nem orvosi személyzet - adminisztráció, pénzügy, műszakiak, IT, stb. - nem veheti igénybe).


Természetesen erős érvek szólhatnak a nők kedvezményes nyugdíja igénylésének halasztása mellett is.

Mindenekelőtt az, hogy ha jó a munkahely és a munkáltató tovább kívánja foglalkoztatni az érintett hölgyet, akkor ő hosszabb szolgálati időt szerezhet, amelynek megfelelően a nyugdíjszámításhoz szükséges nyugdíjszorzóját feljebb tornászhatja. 

Emellett az érintett hölgynek célszerű figyelnie a szolgálati ideje napokban kifejezett számára, és tudnia arról, hogy ha a szolgálati ideje teljes években mért tartama egy újabb évvel nő, akkor 40 évi szolgálati időt meghaladóan évente 2%-kal nő a nyugdíja összege. E tekintetben fontos azt is tudni, hogy a nők kedvezményes nyugdíja összegét nem a jogosító idő alapján számítják, hanem figyelembe vesznek minden szolgálati időtartamot, azokat is, amelyek a jogosító időbe egyébként nem számíthatók be.

Fontos érv lehet a nyugdíjigénylés halasztása mellett, ha az érintett hölgy tisztában volt azzal, hogy a nyugdíjszámításhoz minden évben új valorizációs szorzókat kell alkalmazni, amelyek nagysága a tárgyévben elért nemzetgazdasági átlagbér-növekedéshez igazodik, vagyis érdemes kivárni a nyugdíjigényléssel, ha emelkedő átlagbéreket produkáló évekről van szó. Az eddigi legmagasabb valorizációs szorzókat viszont éppen 2021-ben kell alkalmazni, bár az előrejelzések alapján jövőre még kedvezőbb mértékűek lehetnek ezek a szorzók.


Ha egy hölgy teljesíti a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit, akkor ezt a nyugellátást nem kötelező azonnal igényelnie, a nyugdíjkorhatára betöltéséig bármikor beadhatja a nyugdíjkérelmét.

Nagyon sok esetben a halasztás a helyes döntés, mert így magasabb összegű nyugdíjat állapíthatnak meg, és ez egyáltalán nem mindegy a nyugdíjmegállapítást követően átlagosan több, mint húsz évig nyugdíjas magyar nők számára.

A kedvezményes nyugdíj összege ugyanis nem számoltatható újra, ha az érintett hölgy betölti a nyugdíjkorhatárát.

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...