Szakmai öngól a nők korábbi nyugdíjazása?

Szakmai öngól a nők korábbi nyugdíjazása?

2024. 02. 21.

A nők kedvezményes nyugdíja igazi hungarikum. Miért az és meddig tartható fenn változatlan feltételekkel?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nők kedvezményes nyugdíjával, annak optimális igénylésével vagy növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.
Ha nem akar lemaradni a nyugdíjrendszert, a nyugdíjakat és a nyugdíjas életre való felkészülés lehetőségeit érintő változásokról, akkor ide kattintva iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

A Spirit FM Több-kevesebb című műsorának 2024. február 18-i adásában beszéltem a nők kedvezményes nyugdíja feltételeiről és finanszírozási kihívásairól.

Az adást ide kattintva hallgathatja vissza.

Részlet az adás leiratából:

Két okból is sokba kerül a nők kedvezményes nyugdíjazása - mondta el Farkas András nyugdíjszakértő a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. A szakértő kifejtette, hogy egyrészt a magyar nyugdíjrendszerben ez az egyetlen, amit korhatár előtt igénybe lehet venni, de ez még önmagában nem lenne baj. De a világon ez az egyetlen olyan nyugdíj, amit nem terhel emiatt levonás - magyarázta.

Kifejtette: ha belegondolunk, a magyar nyugdíjrendszerben, ha valaki rövidebb ideig fizet járulékot és hosszabb ideig lesz nyugdíjas, akkor ennek ára van. Mégpedig az, hogy az így megkapható nyugdíj összegét levonás terheli, az Európai Unióban átlagosan évente 5,46 százalék. Ahány évvel korábban veszi valaki igénybe a nyugdíját, annyiszor 5,46 százalékkal csökken a nyugdíj. A magyar rendszerben viszont semmilyen levonás nem terheli ezt az összeget. Ezen lehetne változtatni, de a szakértő szerint “ez egy politikai termék”, ami 2011-ben került be a nyugdíjtörvénybe. Farkas András nem lát esélyt arra, hogy 2026 előtt bármi is változzon ebben.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...