Fontos-e az igénylés időzítése a nők kedvezményes nyugdíja kapcsán?

Fontos-e az igénylés időzítése a nők kedvezményes nyugdíja kapcsán?

2023. 07. 31.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Sok múlhat a nők kedvezményes nyugdíja igénylésének optimális időzítésén.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nők kedvezményes nyugdíjával kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Mikor érdemes igényelni Nők40-et?

 

Azonnali igénylés mellett szóló érvek

Amint teljesülnek a nők kedvezményes nyugdíja feltételei, célszerű haladéktalanul igényelnie a nyugellátást annak a hölgynek, akinek a személyes helyzete ezt indokolja, vagyis nincs munkája vagy nem megfelelő a munkahelye, vagy a munkáltatója nem kívánja tovább alkalmazni, esetleg törékeny az egészségi állapota, vagy a munka helyett inkább a családjával, az unokáival vagy a saját kiteljesedésével foglalkozna inkább.

Ugyanilyen erős indok lehet az azonnali igénylés mellett, ha az érintett hölgynek jó a munkahelye, és a nyugdíj azonnali igénylését követően tovább kívánja folytatni a munkáját, ám már nyugdíjasként, mivel így mind neki, mind a munkáltatójának nagyon kedvezővé válnak az alkalmazás feltételei. (A nyugdíj mellett szerzett kereset járulék- és szocho-mentes.)

Sok nő fél attól, hogy a közeljövőben szigorodhatnak a kedvezményes nyugdíj  feltételei, ezért késlekedés nélkül igénybe kívánja venni ezt a nyugellátást, amíg csak lehetséges a jelenlegi feltételek mellett. A feltételek szigorításától való tartás nem alaptalan, hiszen a 65 éves nyugdíjkorhatár előtt lassan szinte minden hölgy elmehet nyugdíjba, gyakorlatilag az egyetemet végzett összes hölgy is jogosulttá válhat a korhatár betöltése előtti nyugdíj igénylésére, annak ellenére, hogy a kedvezményes nyugdíjra jogosító időbe a tanulmányi időtartamok nem számíthatók be. Így feltehetően jogosan tartanak attól az érintett hölgyek, hogy ha várnak az igényléssel, akkor már nem lesz elég a kedvezményes nyugdíj bevezetésekor hatályos 62 éves nyugdíjkorhatárhoz igazított 40 évi jogosító idő, hanem a három évvel növekvő korhatárhoz igazítandó 43 évre is emelkedhet a a kedvezményes nyugdíjhoz szükséges minimális időkövetelmény. Ilyen szigorításra a 2025-re ígért nyugdíjreform keretében is sor kerülhet.

Azoknak hölgyeknek, akik a közszférában dolgoznak (a legtöbben közalkalmazotti, egyéb közszolgálati, egészségügyi szolgálati jogviszonyban, valamint 2024. január 1-jétől köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban), és szeretnék a Nők40-et igényelni, tudniuk kell, hogy a kedvezményes nyugdíj igénylése esetén a jogviszonyuk munkáltatói felmentéssel megszűnik. Ha viszont a jogviszonyuk megszűnése nélkül előzetes munkáltatói hozzájárulással tovább szeretnének a nyugdíjuk mellett dolgozni, akkor azt kell tudniuk, hogy ilyen esetben a nyugdíjukat mindaddig szüneteltetik, amíg a közszolgálati jellegű jogviszonyuk fennáll, miközben már nyugdíjasnak minősülnek, tehát további nyugdíjjogosultságot nem tudnak már szerezni és a szünetelő nyugdíjuk összegét sem tudják újraszámoltatni, ha megszűnik a közszolgálati jellegű jogviszonyuk. E korlátozás alól mentességet kaptak a munkaerőhiány által leginkább fojtogatott szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti, köznevelési, szakképzési ágazatban dolgozni kívánó nyugdíjas hölgyek.

A munkaerőhiány ugyanígy sanyargatja az egészségügyet is, de aki egészségügyi szolgálati jogviszonyban (eszj) dolgozik a nyugdíja mellett, annak szünetel a nyugdíja az eszj fennállása idejére. Igaz ugyanakkor, hogy az egészségügyi dolgozók igényelhetik a nyugdíjuk összegével egyező nettó összegű nyugdíjpótló jövedelemkiegészítésüket (de ezt a lehetőséget a szintén eszj-ben dolgozó nem orvosi személyzet - adminisztráció, pénzügy, műszakiak, IT, stb. - nem veheti igénybe, ráadásul a jövedelemkiegészítésbe a törvény egyelőre nem rendeli beszámítani a 13. havi nyugdíj összegét, így annak figyelembe vétele az egészségügyi kormányzat szándékától függ).

A Nők40 azonnali igénylése mellett szól a magas inflációs környezet is.

Ha az azonnali igénylés mellett szóló érvek kapcsán érintett hölgyként kérdése lenne, azt ide kattintva teheti föl, akárcsak a nők kedvezményes nyugdíjával kapcsolatos egyéb kérdéseit.

Halasztott igénylés mellett szóló érvek

Természetesen erős érvek szólhatnak a nők kedvezményes nyugdíja igénylésének halasztása mellett is.

Mindenekelőtt az, hogy ha jó a munkahely és a munkáltató tovább kívánja foglalkoztatni az érintett hölgyet, akkor ő hosszabb szolgálati időt szerezhet, amelynek megfelelően a nyugdíjszámításhoz szükséges nyugdíjszorzóját feljebb tornászhatja.

Emellett az érintett hölgynek célszerű figyelnie a szolgálati ideje napokban kifejezett számára, és tudnia arról, hogy ha a szolgálati ideje teljes években mért tartama egy újabb évvel nő, akkor 40 évi szolgálati időt meghaladóan évente 2%-kal nő a nyugdíja összege. E tekintetben fontos azt is tudni, hogy a nők kedvezményes nyugdíja összegét nem a jogosító idő alapján számítják, hanem figyelembe vesznek minden szolgálati időtartamot, azokat is, amelyek a jogosító időbe egyébként nem számíthatók be.

Fontos érv lehet a nyugdíjigénylés halasztása mellett, ha az érintett hölgy tisztában volt azzal, hogy a nyugdíjszámításhoz minden évben új valorizációs szorzókat kell alkalmazni, amelyek nagysága a tárgyévben elért nemzetgazdasági átlagbér-növekedéshez igazodik, vagyis érdemes kivárni a nyugdíjigényléssel, ha emelkedő átlagbéreket produkáló évekről van szó.

Persze mindezt felülírhatja a magas inflációs környezet, amely mégis inkább az azonnali igénylés mellett szóló érveket erősítheti.

Ha egy hölgy teljesíti a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit, akkor ezt a nyugellátást nem kötelező azonnal igényelnie, a nyugdíjkorhatára betöltéséig bármikor beadhatja a nyugdíjkérelmét. Az időzítés kérdése fontos, hiszen a kedvezményes nyugdíj összege nem számoltatható újra, ha az érintett hölgy betölti a nyugdíjkorhatárát.

A Nők40 halasztott igénylésével kapcsolatos kérdéseit ide kattintva teheti föl.

 

Ha még nem tette volna meg, ide kattintva iratkozzon föl a NyugdíjGuru News INGYENES heti hírlevelére, hogy a nyugdíjakat érintő minden fontos fejleményről időben értesülhessen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...