Kivételes rokkantsági ellátás 2020-ban

Kivételes rokkantsági ellátás 2020-ban

2020. 03. 20.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Ha a megváltozott munkaképességű személy nem rendelkezik megfelelően hosszú biztosításban töltött idővel, akkor nem jogosult a megváltozott munkaképességű személyek ellátására, de kérheti a kivételes rokkantsági ellátást.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha Önnek személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőben esedékes nyugdíjával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Ha a megváltozott munkaképességű személy nem rendelkezik megfelelően hosszú biztosításban töltött idővel (vagyis nem tud igazolni a kérelem benyújtása előtti 5 évben legalább 3 évi, vagy 10 évben legalább 7 évi, vagy 15 évben legalább 10 évnyi biztosításban töltött időt, pl. munkaviszonyt), akkor nem jogosult a megváltozott munkaképességű személyek ellátására, bármilyen rossz is az egészségi állapota. Korábban az ilyen ember legfeljebb az egészségkárosodási és  gyermekfelügyeleti támogatásra lehetett jogosult, 2018. január 1-jétől azonban kivételes rokkantsági ellátást is igényelhet.

A kivételes rokkantsági ellátás annak a megváltozott munkaképességű személynek állapítható meg, akinek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján az egészségi állapota 50 %-os vagy kisebb mértékű, és a komplex minősítés alapján a rehabilitációja nem javasolt, vagy javasolt ugyan, de a kivételes rokkantsági ellátás iránti kérelem benyújtásának időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam az 5 évet nem haladja meg (idén több, mint 59 és fél éves), továbbá akinek a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás iránti kérelmét a megfelelő mértékű biztosítási idő hiánya miatt elutasították, viszont rendelkezik a szükséges biztosítási idő legalább felével, vagyis a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább másfél évig, vagy 10 éven belül legalább három és fél évig, vagy 15 éven belül legalább öt évig biztosított volt. További feltétel (mint a rendes rokkantsági ellátás esetén is), hogy keresőtevékenységet ne végezzen és rendszeres pénzellátásban ne részesüljön a kérelmező. 

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...