Miért pont nyugdíjbiztosítás?

Miért pont nyugdíjbiztosítás?

2019. 11. 10.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az öngondoskodás fontosságát ma már senki nem kérdőjelezi meg a fiatal korosztályok tagjai közül, akik tudják, hogy hosszú nyugdíjas éveik anyagi szükségleteit az állami nyugdíjrendszer egyre kevésbé lesz képes - akár csak részben is - kielégíteni.

K Küldés K Nyomtatás

 

Miért pont nyugdíjbiztosítás?

 

1) Miért van egyáltalán szükség bármilyen nyugdíjcélú előtakarékosságra?

 

Rövid válaszom: mert véget ér a demográfiai osztalék fizetésének aranykora minden fejlett társadalomban, így a magyarban is. Ennek oka, hogy öregednek a második világháborút követően született nagy létszámú baby boomer (globálisan az 1946 és 1965 között, Magyarországon különösen a Ratkó-korszakban, azaz 1952-1956 között született) évjáratok tagjai. 

Ha egy társadalomban nagymértékben nő a munkaképes korú népesség és nagymértékben csökken a termékenység, s ennek eredményeként kialakul a munkavállalók eltartottakkal (nyugdíjasokkal és gyermekekkel) szembeni nagyon magas aránya, akkor jön létre a demográfiai osztalék, amely az egész társadalom gyors anyagi emelkedését teszi lehetővé. Az idősek számának és arányának, valamint várható további élettartamának a növekedése következtében azonban egy-másfél évtizeden belül a demográfiai osztalék helyett sorban demográfiai veszteségről érkeznek majd a jelentések.  

Miután a nyugdíjkassza minden fejlett országban már ma is elviszi a GDP átlagosan 10%-át, ez az arány a demográfiai veszteség miatt a jövőben gyorsan nőne, ha a kormányzatok kényszerűen nem avatkoznának közbe a veszteség kezelése érdekében. A kormányzatok pedig a legegyszerűbb megoldásokat szeretik alkalmazni, ezért a nyugdíjkorhatár emelkedhet, a nyugdíjjogosultságok csökkenhetnek, a már megállapítot nyugdíjak elinflálhatóak, a járulékkulcsok nőhetnek, szélesíthető lehet a járulékalap, vagy az általános adóbevételek terhére költségvetési átcsoportosítások hajthatók végre. Az európai államok mindegyikében, itthon is számtalan példát láttunk az ilyen és  hasonló módszerek alkalmazására. 

Talán ennyi is elég ahhoz, hogy belássuk: privát nyugdíjtőke felhalmozása nélkül a mai középkorú és fiatal korosztályoknak semmi esélyük sem lesz az anyagi szempontból kiszámítható, nyugodt öregkorra.  Mindenképpen fel kell készülniük a jövő viharos fejleményeire pénzügyi tekintetben is. 

 

2) Miért tartom különösen előnyösnek a nyugdíjbiztosítást?

 

Rövid válaszom: az igényelhető 20% adójóváírás mellett azért, mert a nyugdíjbiztosítás nem ösztönöz a félretett tartalékok idő előtti felhasználására, sőt, kifejezetten megnehezíti, hogy a rövid távú igényeket a hosszú távra megtakarított pénzből elégítsük ki.

A részletekről nézzék meg a kisfilmet!

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...