Harapófogóban

Harapófogóban

2019. 11. 20.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A következő évtizedekben tovább nőhet a nyugdíjban töltött idő, így az y generációnak és a náluk is fiatalabb z és alfa nemzedékeknek arra kell készülniük, hogy negyedszázadnál is hosszabb ideig lesznek nyugdíjasok. Készülnek erre?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Magyarországon jelenleg egy hölgy átlagosan 21 évig, egy férfi közel 15 évig nyugdíjas. 

A nők kedvezményes nyugdíja miatt a hölgyek nyugdíjba vonulása korcentruma 62 év körül ingadozik, a férfiaknak meg kell várniuk a nyugdíjkorhatáruk betöltését, vagyis jövőre már a 64 év 183 napot.

A következő évtizedekben tovább nőhet a nyugdíjban töltött idő.

Ennek elsődleges oka, hogy az időskorban várható további élettartam is emelkedik, így az y generációnak és a náluk is fiatalabb z és alfa nemzedékeknek arra kell készülniük, hogy negyedszázadnál is hosszabb ideig nyugdíjasok lesznek - hacsak nem emelkedik a 2040-es évektől 67 évre vagy fölé a nyugdíjkorhatár, vagy más módon nem szabnak korlátot a nyugdíjban töltött élettartamnak. 

Ráadásul a magyar fiatal és középkorú korosztályokat évről-évre  egyre súlyosabban érintheti a kötelező szülőtartás egyelőre még elhanyagolhatónak látszó jogi kötelezettsége, amely igazi harapófogába fogja az eltartó generációkat: a gyerekeik mellett a rászoruló szüleik részbeni vagy teljes eltartása is rájuk hárul, miközben a saját nyugdíjtőkéjük megteremtéséről is gondoskodniuk kell. 

Emiatt a látszólag önkéntes nyugdíjbiztosítás valójában minden felelősen gondolkodó ember számára kötelező.

A 20 százalékos (évente legfeljebb 130 ezer forintos) adójóváírással támogatott megoldások közül kézenfekvő választás lehet a Grawe klasszikus nyugdíjbiztosítása, különösen azok számára, akik számára a megtakarítás biztonsága elsődlegesen fontos tényező.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...