Akinek a biztonság mindennél fontosabb

Akinek a biztonság mindennél fontosabb

2019. 04. 25.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A második világháborút követően született nagy létszámú évjáratok öregedésével a fejlett társadalmakban lassan véget ér a demográfiai osztalék fizetésének aranykora - ez az egyik oka annak, hogy elengedhetetlen lett a nyugdíj-előtakarékosság.

K Küldés K Nyomtatás

 

Iratkozzon föl a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmilyen fontos fejleményről, amely befolyásolhatja a meglévő vagy a jövőbeni nyugdíját!

 

A második világháborút követően született nagy létszámú baby boomer évjáratok (globálisan az 1946 és 1965 között, Magyarországon különösen a Ratkó-korszakban, azaz 1952-1956 között születettek) öregedésével a fejlett társadalmakban lassan véget ér a demográfiai osztalék fizetésének aranykora.

A demográfiai osztalék akkor alakul ki, ha az adott társadalomban egyszerre

- nagymértékben nő a munkaképes korú népesség és

- nagymértékben csökken a termékenység, s

- ennek eredményeként kialakul a munkavállalók eltartottakkal (nyugdíjasokkal és gyermekekkel) szembeni nagyon magas aránya.

Az idősek számának és várható további élettartamának gyors növekedése következtében azonban másfél évtizeden belül a demográfiai osztalék helyett sorban demográfiai veszteségről érkeznek majd a jelentések. 

A nyugdíjkassza minden fejlett országban már ma is elviszi a GDP legalább 10%-át, s ez az arány a demográfiai öregedés miatt a jövőben csak nőni fog.

A kormányzatok a legegyszerűbb megoldásokat szeretik alkalmazni: annak a vállára kell rakni a terheket, aki ez ellen nem tud védekezni.

Ezért vagy a nyugdíjasok, vagy az unokák helyzetét rontják.  

Azaz nehezítik a nyugdíjhoz való hozzáférést, csökkentik a nyugdíjakat, vagy elzálogosítják a következő generációk jövőjét.

A nyugdíjkorhatár emelkedhet, a nyugdíjjogosultságok megnyirbálhatók, a nyugdíjemelés módszerével lassan csökkenthető a nyugdíjak relatív vásárlóértéke.

Ha a nyugdíj fedezete nem lenne járulékból megteremthető, akkor emelhető a járulékkulcs, szélesíthető a járulékalap, vagy az általános adóbevételek terhére költségvetési átcsoportosítás hajtható végre.

Az európai államok mindegyikében, itthon is számtalan példát láttunk az ilyen és  hasonló módszerek alkalmazására.

Talán ennyi is elég ahhoz, hogy belássuk: privát nyugdíjtőke felhalmozása nélkül a mai középkorú és fiatal korosztályoknak semmi esélyük sem lesz az anyagi szempontból kiszámítható, nyugodt öregkorra.

Mindenképpen fel kell készülniük a jövő viharos fejleményeire pénzügyi tekintetben is.

Ha nem tennének így, akkor törvényszerűen a gyermekeik nyakába varrják a saját öregkori eltartásuk, támogatásuk, ápolásuk gondját  - erről gondoskodni fog a kötelező szülőtartás idővel egyre könyörtelenebb jogintézménye.

A magyar kormányzat is egyre inkább hajlik a nyugdíjcélú öngondoskodás támogatására.

A meglévő, adójóváírással támogatott nyugdíj-előtakarékossági lehetőségek mellett a Nemzeti Államkötvény júniustól, majd a nyugdíjcélú államkötvények várhatóan szeptembertől tervezett kibocsátása, továbbá a Magyar Nemzeti Bank részéről a lengyel, német, brit minta alapján bevezetni javasolt nemzeti jóléti alap(ok) létrehozására irányuló javaslat is erre utal.

 

Az időskorra való felkészülés legfontosabb, sikeresen alkalmazható pénzügyi megtakarítási eszközei közé tartoznak a nyugdíjbiztosítások, amelyekre az állam továbbra is 20% személyi jövedelemadó-jóváírást biztosít, évi legfeljebb 130 ezer forint összegben.

 

A nyugdíjbiztosítások körében sokak számára lehet elsődleges választás a közel kétszáz éves sikeres múltra visszatekintő osztrák biztosító, a Grawe magyar leánya, a Grawe Életbiztosító Zrt. forintos és eurós nyugdíjbiztosítása.

Aki a biztonságot szereti – és nem szeretne semmilyen befektetési kockázatot viselni -, mindenképpen nézze át ezeket a kamatadó-mentességet és öröklési illeték alóli mentességet is nyújtó nyugdíjbiztosítási megoldásokat!

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...