BRÉKING! Fontos változás a megváltozott munkaképességű személyek ellátása mellett végezhető munka feltételeiben

BRÉKING! Fontos változás a megváltozott munkaképességű személyek ellátása mellett végezhető munka feltételeiben

2020. 12. 16.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Régóta várt könnyítés 2021. január 1-jétől a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás mellett végezhető munka feltételeiben.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Kérdése van a rokkantsági és a rehabilitációs ellátással, vagy a mellettük végezhető munka feltételeive kapcsolatban?

IDE KATTINTVA fölteheti a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.


Fontos változás a megváltozott munkaképességű személyek ellátása mellett végezhető munka feltételeiben

 

A rokkantsági vagy a rehabilitációs ellátás mellett 2020. december 31-éig úgy lehet dolgozni, hogy egy három hónapos gördülő időablakban figyelni kell a havi keresetekre. Ha ugyanis három egymást követő hónapon keresztül a havi bruttó kereset meghaladja a minimálbér másfélszeresét, idén a 241.500 forintot (legalább középfokú képzettséget igénylő egyéni vagy társas vállalkozói tevékenység esetén a garantált bérminimum másfélszeresét, idén a 315.900 forintot), akkor a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást megszüntetik.

Ezt a korlátozást már régóta javasoltam eltörölni, legutóbb a 2020. november 30-án megjelent Munka mindhalálig című cikkemben.

Azért tartottam érdemesnek minden ellátás tekintetében eltörölni a kereseti korlátozásokat, mert a minimálbér másfélszereséhez kötött alacsony kereseti lehetőség nem ösztönzi a magas hozzáadott értéket képviselő tevékenységek ellátását a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás mellett, így fontos munkaerőpiaci bázis veszhet el a munkáltatók számára is.

Bár így válna valóra minden jobbító szándékú javaslatom!

Az Országgyúlés ugyanis a 2020. december 16-ai ülésnapján elfogadta a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) foglalkoztatás bővítését célzó, a Gazdaságvédelmi Akciótervvel összhangban megvalósuló módosításáról szóló törvényt, amely 2021. január 1-jén hatályba is lép.

E törvény hatályon kívül helyezi a munkavégzés kereseti korlátairól rendelkező jogszabályhelyeket az Mmtv-ben, így különösen a következő rendelkezéseket:

Mmtv. 10. §  (2) A rehabilitációs ellátást meg kell szüntetni, ha a rehabilitációs ellátásban részesülő ...

b) keresőtevékenységet folytat, és jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát,

13.§ (2) A rokkantsági ellátást meg kell szüntetni, ha az ellátásban részesülő ...

d) keresőtevékenységet folytat, és jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát.

17. § (1) A rokkantsági ellátásban részesülő tíz napon belül értesíti a rehabilitációs hatóságot, ha ...

c) keresőtevékenységet folytat, és a jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát.

(2) A rokkantsági ellátásban részesülő személy az (1) bekezdés c) pontja szerinti értesítéssel egyidejűleg haladéktalanul igazolja jövedelmének összegét.

(3) A rehabilitációs ellátásban részesülő személy tíz napon belül értesíti a rehabilitációs hatóságot, ha ...

c) keresőtevékenység folytatása esetén a jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát.

(4) A rehabilitációs ellátásban részesülő személy a (3) bekezdés c) pontja szerinti értesítéssel egyidejűleg haladéktalanul igazolja jövedelmének összegét.

32.§ (2) Az (1) bekezdés alapján rokkantsági ellátásban részesülő személy ellátását meg kell szüntetni, ha keresőtevékenységet folytat és a jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát. E bekezdés alkalmazása során a 2012. július 1-jétől szerzett jövedelem vehető figyelembe.

Az idézett összes rendelkezés hatálya megszűnik 2020. december 31-én, így végre megszűnnek a megváltozott munkaképességű személyek ellátása mellett folytatott keresőtevékenységre vonatkozó kereseti korlátozások és jelentési kötelezettségek. 

2021. január 1-jétől a rokkantsági vagy a rehabilitációs ellátásban részesülő személy is annyit kereshet az ellátása mellett, amennyit csak tud...

 

Ha még nem tette volna meg, IDE KATTINTVA föliratkozhat a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő minden fontos fejleményről!

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...