Megváltozott munkaképességű személy ellátása mellett szerezhető kereset 2018-ban

Megváltozott munkaképességű személy ellátása mellett szerezhető kereset 2018-ban

2018. 02. 05.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A rokkantsági ellátás és a rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés szabályai a minimálbér és a garantált bérminimum további emelése következtében kedvezően változtak. Ugyanezek vonatkoznak a kivételes rokkantsági ellátás melletti munkára is.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha időben akar értesülni a nyugdíjak és hasonló ellátások jelenét és jövőjét befolyásoló fejleményekről, iratkozzon föl az INGYENES heti hírlevelemre!

 

Megváltozott munkaképességű személy ellátása melletti munkával szerezhető kereset 2018-ban

 

A rokkantsági ellátás és a rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés szabályai 2016. május 1-jétől egységessé váltak, idén viszont – a tavalyihoz hasonlóan - a minimálbér és a garantált bérminimum további jelentős emelése következtében kedvezően változtak a jövedelemkorlát összegei.

A 2018. január 1-jétől igényelhető kivételes rokkantsági ellátás mellett végezhető munkára is ugyanez a jövedelemkorlát vonatkozik.

E jövedelemkorlát szerint a rokkantsági, kivételes rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást meg kell szüntetni, ha az ellátásban részesülő keresőtevékenységet folytat, és jövedelme három egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát, idén a 138.000 Ft-ra emelkedett minimálbér másfélszeresét, azaz a 207.000 Ft-ot.

Nagyon lényeges elem, hogy csak akkor kell az ellátást megszüntetni, ha három egymást követő hónap mindegyikében magasabb lenne a kereset, mint a fent megjelölt összeg.

Ha például valaki májusban és júniusban többet keres, de júliusban kevesebbet, mint a minimálbér másfélszerese, akkor nem kell megszüntetni az ellátását. Ha augusztusban és szeptemberben ismét többet keres, de októberben megint kevesebbet, akkor továbbra sem kell megszüntetni az ellátását. Ha viszont novemberben, decemberben és a következő év januárjában egyaránt többet keres a minimálbér másfélszeresésénél, akkor az ellátását meg kell szüntetni. Erre tehát nagyon figyeljen a megváltozott munkaképességű munkavállaló!

Egyéni és társas vállalkozó esetén a minimálbér a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összege, ha a vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel.

A garantált bérminimum idén 180.500 forintra emelkedett, tehát a rokkantsági, a kivételes rokkantsági vagy a rehabilitációs ellátás mellett dolgozó biztosított egyéni vagy társas vállalkozó ennek a másfélszeresénél, 270.750 Ft-nál nem kereshet többet három egymást követő hónap mindegyikében.

A rokkantsági, a kivételes rokkantsági és a rehabilitációs ellátásban részesülő személy keresőtevékenység folytatása esetén a keresőtevékenység időtartama alatt bekövetkezett keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult, ennek folyósítása a megváltozott munkaképességű személy ellátására vonatkozó jogosultságát nem érinti.

Ez az összefoglalóm megjelent a Lokálban.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...