Valóban 70 évre kell emelni a nyugdíjkorhatárt 2030-ra?

Valóban 70 évre kell emelni a nyugdíjkorhatárt 2030-ra?

2020. 03. 10.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A PwC legfrissebb vezérigazgatói felméréséből a korhatár 70 évre emelkedésére vonatkozó várakozást ragadta ki a sajtó, nem véletlenül, hiszen a nyugdíjkorhatár témája kapcsán mindenkinek van valamilyen – jellemzően szenvedélyes – személyes véleménye.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőben esedékes nyugdíjával kapcsolatban - például: hogyan növelheti a nyugdíja összegét? - , akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A PwC Magyarország munkatársai a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével partnerségben kilencedik alkalommal kérdezték meg összesen 223 hazai vállalatvezető véleményét. A megkérdezett vállalatvezetők többsége szerint 2030-ra Magyarországon 70 évre emelkedik majd a nyugdíjkorhatár (89 százalék). 2035-ben a többség szerint eléri a 80 évet a születéskor várható élettartam (88 százalék). Azt viszont mindössze 30 százalék gondolja, hogy a termékenységi ráta valaha 2,1-re emelkedne Magyarországon.

Az én szakértői véleményem szerint azonban egyelőre nincs realitása a drasztikus korhatáremelésnek. A megkérdezett vállalatvezetők véleményében elsősorban a nagy munkaerőhiány tükröződik, hiszen egyre inkább rákényszerülnek az idősebbek foglalkoztatására, és a növekvő nyugdíjkorhatár tovább tartaná a munkaerőpiacon a munkavállalókat.  Elméletben. Mert a munkáltatók 2019. január 1. (a nyugdíj mellett szerzett munkabér járulékmentessé válása) óta a jelek szerint inkább foglalkoztatnak nyugdíjas munkavállalót, mint nyugdíj előtt álló aktív korú dolgozót. Nem véletlenül: a nyugdíjas munkabérén a munkáltató 19%-ot, a nyugdíjas 18,5%-ot spórol. Vagyis a PwC felmérés kapcsán megkeresett 223 cégvezető válasza nem igazán tükrözi a valós helyzetet, hiszen a vállalatok éppen abban érdekeltek, hogy minél többen minél korábban menjenek a dolgozóik közül nyugdíjba, hogy immáron nyugdíjasként sokkal kedvezőbb feltételekkel továbbfoglalkoztathassák őket.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...