Idősek Világnapja 2020

Idősek Világnapja 2020

2020. 10. 01.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az ENSZ Közgyűlés döntése alapján 1991 óta október 1-je az Idősek Világnapja. E jeles napon köszöntöm minden kedves Olvasómat - ha idős, akkor azért, ha pedig még fiatal, akkor azért, mert egyszer ő is idős lesz...

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha még nem tette volna meg, IDE KATTINTVA  föliratkozhat a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő minden fontos fejleményről!

 


Idősek Világnapja 2020


Az ENSZ Közgyűlés döntése alapján 1991 óta október 1-je az idősek világnapja. E jeles napon köszöntöm minden kedves Olvasómat, még ha nem is tartja idősnek magát – hiszen e nap lényege szerintem az, hogy ráirányítsa mindannyiunk figyelmét idős hozzátartozóink és barátaink helyzetére, egyúttal segítsen mindannyiunknak megérteni, hogy mit jelent és milyen következményekkel járhat az öregedés világszintű folyamata.

Mindenekelőtt érdemes fölidéznünk, hogy minden modern kori nyugdíjrendszer az egymásba fonódó generációk együttműködésétől és egymásba vetett bizalmától függ. Nem véletlenül választottam a NyugdíjGuru News jelképének a Möbius-szalagot, hiszen ahogyan a Möbius-szalagon körbefutó vonal is mindig önmagához tér vissza, úgy lépnek a nemzedékek is egymás nyomába és egymás helyére a nyugdíjrendszerben. Végtelen folyamat, véges lehetőségekkel.

Minél többen leszünk idősek, annál végesebbek minden nyugdíjrendszer lehetőségei. A tudomány megállapítása szerint egy népesség nagysága és kormegoszlása a mortalitás (halálozási arányszám), a fertilitás (termékenységi arányszám) és a migráció (népességvándorlás) alakulásának függvénye. 

A mortalitás szerencsére csodálatos ütemben javul (ezer éve egy csecsemő 25 életévre számított, száz éve 46 évre, ma egy kisfiú Magyarországon is 72 évre, egy kislány 79 évre – és az előrejelzések szerint későbbi nemzedékek elérhetik akár a 90-100 éves átlagos várható élettartamot is, hacsak be nem zavar a koronavírus vagy hasonló patogén okozta pandémia). 

Az élet hosszának örvendetes növekedése azonban a termékenység zuhanásával párosul: míg a dédszüleink nemzedékében nem volt ritka a családonként 10-12 gyermek, nagyszüleink korában a 6-8 gyermek, ma már a 2 gyermek sem általános (Magyarországn 100 termékeny korú hölgynek nem 1000, nem is 600, nem is 200, hanem jelenleg mindössze 156 gyermeke van a legfrissebb statisztikai adatok tükrében). 

A mortalitás növekedése és a fertilitás csökkenése együttesen a népesség nagyon gyors öregedéséhez vezet. 

A világszintű adatok szerint valóban gyorsan vénül a Föld lakossága: míg a 60 évnél idősebb emberek száma 1990-ben nem érti el a félmilliárdot, 2017-ben már 962 millióra emelkedett a számuk. A megbízható demográfiai előrejelzések szerint 2030-ra 1,4 milliárd, 2050-re 2,1 milliárd, 2100-ra 3,1 milliárd földlakó lesz 60 évesnél idősebb! 

A magyar adatok ugyanezt a folyamatot tükrözik, csak még drámaibb mértékben, hiszen nálunk már nincsenek óriási fiatal tömegek (mint Afrikában, valamint a Közel-, Közép- és Távol Keleten), amelyek javíthatnák a magyar népesség induló kormegoszlását. (Egyébként Európában sincsenek már sehol fiatal tartalékseregek, legközelebb Törökországban lelhetünk ifjú társadalomra.) 

Ezért nem is a 60 évesnél, hanem a 65 évesnél idősebb magyarországi lakosság arányát érdemes vizsgálni. 

2017-ben minden hatodik magyar volt 65 évesnél idősebb (a lakosság 18,3%-a). Jelenleg minden ötödik magyar 65 évesnél idősebb (a lakosság 20,61%-a). Ez az arányszám 2030-ban már 23,6%, 2040-ben 28% lesz és 2060-ra elérheti a 33%-ot. Vagyis 2030 körül már minden negyedik lakos, 2060 körül már minden harmadik lakos 65 évesnél idősebb lesz Magyarországon! Vajon kibírja ezt a nyugdíjrendszer? És a szociális ellátórendszer? És az egészségügyi rendszer? Költői kérdések, a válaszokat sejthetjük mindannyian.

A helyzetet a migráció billentheti valamilyen irányba, elvileg a bevándorló fiatal tömegek sokat segíthetnek a befogadó államok nagy társadalmi elosztó rendszerei működőképességének fenntartásában, miközben a fiatalok kiáramlása súlyos helyzetbe hozhatja a jellemzően egyébként is szegény kibocsátó államokat. Ez a téma politikailag rendkívül kényes, nemcsak Magyarországon, hanem mindenütt a világon. Mindenesetre abban biztosak lehetünk, hogy az elöregedő fejlett társadalmak egy idő után kényszerűen másként értékelik majd a migrációt, mint ma.

Az idősek világnapján így minden évben egyre több idős embert köszönthetünk.

Kívánjunk idős honfitársainknak e jeles napon is minél hosszabb életet a lehető legjobb egészségben és anyagi helyzetben (ez utóbbihoz pici segítséget nyújthat, hogy jövőre valóban megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése egy heti plusz nyugdíj februárban várható kifizetésével), szeretteik és barátaik örömteli körében!

 

Ha személyes kérdése lenne a jelenlegi vagy a jövőbeni nyugdíjával kapcsolatban, akkor azt IDE KATTINTVA fölteheti, hogy méltányos díj ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...