"A jövő időseinek biztosan nem lesz elég a magyar nyugdíj"

"A jövő időseinek biztosan nem lesz elég a magyar nyugdíj"

2019. 01. 21.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az Euronews január 21-i adásában nyilatkoztam a nyugdíjrendszer jövőjéről, a nyugdíj melletti munkavégzésről és az öngondoskodás támogatott lehetőségeiről. Ajánlom figyelmébe!

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha időben akar értesülni a nyugdíjrendszer jelenét és jövőjét érintő fejleményekről, ne feledkezzen föliratkozni a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére

 

Az adást IDE KATTINTVA nézheti meg!

Az Euronews összefoglalója:

"Veszélyben a ma 40-es éveiben járó korosztály időskori megélhetése Magyarországon. A nyugdíjat az állami költségvetés fizeti, de már most jóval többet kell költenie, mint amennyit erre a célra az aktív dolgozók adóként befizetnek. A helyzet pedig csak romlani fog: a gond a társadalom öregedése.

2010-ben még 6,3 millió munkaképes korú magyarra 2 millió idős ember jutott. 2060-ra 4,2 millió munkaképes korú mellett várhatóan 2,6 millió idős ember lesz.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer csak 2035-ig fenntartható, még úgy is, hogy a nyugdíjkorhatár 2022-re 65 évre emelkedik, és a nyugdíjasok idén már járulékmentesen, a munkáltató számára is kedvező feltételekkel dolgozhatnak. Egy tavalyi adat szerint míg az Európai Unióban az idősek 20 százaléka vállal munkát, addig Magyarországon ez az arány 3 százalék.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a dolgozó idősek többsége feketén vállal munkát, ők nincsenek benne a statisztikában, a kedvező foglalkoztatás hatásai pedig még nem látszanak. De más okok is állhatnak a munkavállalási hajlandóság elmaradása mögött.

- Az emberek egészségi állapota is romlik, és nagyon sok nyugdíjas, aki egyébként szeretne dolgozni, azért nem tud dolgozni, mert az egészségi állapota ezt nem engedi meg - jegyezte meg a Nyugdíjguru.hu szakértője. - És természetesen a nyugdíjasok egy jó része alig várta már, hogy nyugdíjba menjen, hogy az unokákkal foglalkozhasson, vagy otthon az eddig el nem végzett dolgait meg tudja csinálni - persze nagyon sokszor ilyenkor ez pár évig kitart, aztán nagyon szeretnének mást is újra csinálni. 

Hozzátette: a ma 50-55 évesek és a náluk fiatalabbak esetében az öngondoskodásnak is jelentős szerepe lehet.

- Nem kell megijedni ettől a kifejezéstől - hangsúlyozta Farkas András. - Itt nem óriási összegek félretételéről van szó, hanem általában körülbelül a családi kiadások 8-10 százalékával megegyező megtakarítással nagyon komoly saját nyugdíjtőkét lehet felhalmozni. 

Három nyugdíj-előtakarékossági formát az állam adójóváírással is támogat. A kormány emellett tavaly bejelentette a nyugdíjkötvény bevezetését, amely várhatóan egy, a piaci szint felett kamatozó speciális államkötvényt takar majd."

KATTINTSON IDE, ha nem látta az adást!

Az adás tartalmát a napi.hu is ismerteti január 23-án, engem is idézve, a cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...