A hibrid gondolkodás menthet meg minket?

A hibrid gondolkodás menthet meg minket?

Ha sikerrel kívánjuk megélni (és túlélni) a 21. századot, akkor alapvetően másként kell gondolkodnunk, mint eddig. A Trend FM rádió Közeljövő című műsorában a hibrid gondolkodás jelentőségéről beszélgettem Érczfalvi András szerkesztővel.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

A hibrid gondolkodásról Arndt Pechstein ez év májusi TEDxDanubia előadása apropóján meséltem. Miután a lineáris és mechanikus gondolkodásunk (ami mindannyiunkra jellemző, ezt sajátítottuk el az iskolákban, ezt láttuk a családban és a munkahelyeken egyaránt) alkalmatlan a 21. századi exponenciális kihívások kezelésére, ezért át kell térnünk egy más típusú, összetettebb és az exponenciális kihívásokat kezelni képes gondolkodásmódra.

A német idegtudományi kutató szerint négy összetevője van a hibrid gondolkodásnak:


1) Tanuljunk a természettől (biomimikri).
2) Használjuk a képzeletünket (támaszkodjunk jobban a limbikus agyunkra, ne csak a lassú neokortex - az agykéreg - használatára).
3) Kapcsolódjunk és merüljünk közös alkotásba: hálózatosodás, emergens jelenségek, az individuális  IQ és az EQ helyett teremtsük meg és használjuk ki a WeQ-t (az együttes intelligenciánkat).
4) Gondolkodjunk rendszerekben, amelyek egymásra épülnek úgy, hogy az egyik folyamat végterméke a másik folyamat kiinduló eleme: nem szemetet termelünk, hanem a következő ciklus nyersanyagát (mint a természet: ahogyan például az avarból lesz a humusz, a növényi fotoszintézis melléktermékéből, a növények számára fölösleges oxigénből a mi életünk legfőbb feltétele).

Érdemes meghallgatni a beszélgetést :-)
 

Dr.Farkas András a hibrid gondolkodásról Trend FM 20171124


K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...