Minden eddiginél jobb év lehet az idei a valorizáció szempontjából

Minden eddiginél jobb év lehet az idei a valorizáció szempontjából

2021. 02. 25.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A valorizációs szorzók idén 9,7 százalékkal nőhetnek.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával vagy annak számításával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

 

A valorizációs szorzók 9,7 százalékkal nőhetnek a 2021. évi nyugdíjmegállapítások esetén

 

A 2021. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek - a koronavírus pandémia okozta gazdasági nehézségek ellenére - már nem kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlenebb valorizációs szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét.

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedését alapul véve az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző naptári év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani. 

Ennek eredményeként az átlagszámítási időszak minden évének számított nettó kereseti szintje a nyugdíjmegállapítás évét megelőző év nettó kereseti szintjéhez emelkedik.

2021. évi nyugdíjigénylés esetén a 2019-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2020. év kereseti szintjéhez igazítani a 2021. márciusában kiadandó valorizációs szorzók révén. 

A valorizáció e módszeréből fakadóan sokkal jobban járhat az a nyugdíjigénylő, akinek a nyugdíját olyan évben állapítják meg, amelyben a valorizációs szorzók magasabbak, mint a megelőző években voltak. 

Miután a nyugdíjigénylést nem kötelező azonnal benyújtani, amint teljesültek a nyugdíj feltételei, érdemes az igénylés időpontját körültekintően, a tényleges és a következő években várható valorizációs szorzók hatását is figyelembe véve megválasztani. 


A KSH legfrissebb (2021. február 25-én közzétett) kereseti gyorstájékoztatója  tükrében a 2020. január - december hónapokban mért átlagkeresetek jelentős mértékben nőttek az előző év azonos időszakához képest.

2020. január–december időszakban a bruttó átlagkereset 403.600 forint, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 414.500 forint volt. Ugyanebben az időszakban a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 268.400 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 277.200 forint volt.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 9,7 százalékkal, a kedvezmények figyelembe vételével számított nettó átlagkereset pedig pontosan 10 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Ennek tükrében 2021-ben 9,7 százalékos mértékben nőhetnek a valorizációs szorzók a tavalyi mértékekhez képest.

Így 2021 a valorizáció szempontjából minden eddiginél jobb év lehet.


A nyugdíjmegállapítás évében hatályos  valorizációs szorzókat az adott év márciusában megjelenő kormányrendelet határozza meg. Emiatt a 2021. első negyedévében nyugdíjat igénylők részére a végleges nyugdíjösszegük meghatározására nyitva álló ügyintézési határidő csak 2021. április 15-én jár le, addig csak nyugdíjelőleget állapíthatnak meg a részükre.

Összességében idén is folytatódik az a trend, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi olyan évben igényli a nyugdíját a jogosult, amelyet a nettó kereset növekedése jellemez, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is.

Ez nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíjra, hanem a nők kedvezményes nyugdíjára is érvényes összefüggés.

A nyugdíjszámítás idei menetét ez a részletes összefoglalóm mutatja be.


Idén egyébként az igényelheti a nyugdíját, aki

- 1956. második félévében született, így 2021. első félévében tölti be a 64 év 183 napos nyugdíjkorhatárát, továbbá

- az a hölgy, aki idén teljesíti a nők kedvezményes nyugdíjának (2021-ben is változatlan) feltételeit, valamint 

- természetesen az is igényelheti idén bármikor a nyugdíját, aki már korábban teljesítette a nyugdíj feltételeit, de a nyugdíja megállapítását még nem kérte.

 

Ha még nem tette volna meg, IDE KATTINTVA föliratkozhat a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő minden fontos fejleményről!

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...