Nem könnyű a nyugdíj kiszámítása annak, aki állami segélyt kapott

Nem könnyű a nyugdíj kiszámítása annak, aki állami segélyt kapott

2024. 03. 27.

A nyugdíj alapját képező havi nettó életpálya átlagkereset kiszámítása során egy sor ellátás összegét csak akkor kell figyelembe venni, ha az a nyugdíjigénylő számára kedvezőbb eredményre vezet.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a meglévő vagy a leendő nyugdíjával, annak optimális igénylésével vagy növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

Ha nem akar lemaradni a nyugdíjrendszert és a nyugdíjakat érintő változásokról, akkor ide kattintva iratkozzon föl a 2024-ben is ingyenes heti hírlevelemre!

 

Az Infostart hírportál 2024. március 27-én ismerteti az összefoglalómat azokról az ellátásokról, amelyek összegét csak akkor kell a nyugdíjszámítás során figyelembe venni, ha az az érintett személyre kedvezőbb.

A nyugdíj összege az elismert szolgálati idő mellett attól a számított nettó havi életpálya átlagkeresettől függ, amelyet az 1988. január 1-jétől a nyugdíjmegállapítás kezdő napjáig szerzett és kifizetett,  nyugdíjjárulék alapját képező keresetekből számítanak. Ha e jövedelmi elemek között akad olyan, amely alacsony összegű, akkor az lehúzhatja az átlagkereset szintjét, és ezzel csökkentheti a megállapítandó nyugdíjat.

A nyugdíjtörvény e veszély elhárítása érdekében sokféle ellátás tekintetében biztonsági rendelkezéseket tartalmaz.

Ezek alapján egy sor olyan bevételt, amely nyugdíjjárulék alapját képezi, nem kell figyelembe venni az életpálya átlagkereset számítása során, pontosabban csak akkor kell figyelembe venni, ha az mégis kedvezően hat az érintett nyugdíjának összegére.

A cikket ide kattintva olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...