Bréking! Megjelent a 2024-ben alkalmazandó valorizációs szorzókról szóló kormányrendelet

Bréking! Megjelent a 2024-ben alkalmazandó valorizációs szorzókról szóló kormányrendelet

2024. 03. 30.

Megjelent a 2024. január 1. és december 31. közé eső kezdőnappal megállapítandó nyugdíjak alapjául szolgáló nettó havi életpálya átlagkereset számításához alkalmazandó valorizációs szorzókról szóló kormányrendelet.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíja optimális igénylési időpontjával kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

Ha nem akar lemaradni a nyugdíjrendszert és a nyugdíjakat érintő változásokról, akkor ide kattintva iratkozzon föl a 2024-ben is ingyenes heti hírlevelemre!

 

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló kormányrendelet - a Kormány 64/2024. (III. 28.) Korm. rendelete a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet módosításáról - 2024. március 28-án jelent meg a Magyar Közlöny 2024/38. számában.

A nyugdíj összege egyrészt a szolgálati idő hosszától, másrészt a nettó életpálya átlagkereset összegétől függ. A nettó életpálya átlagkereset összegét pedig jelentősen befolyásolja a nyugdíjigénylés éve a nyugdíjmegállapítás során kulcsszerepet játszó valorizációs szorzók hatása miatt.

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során az 1988 óta figyelembe vehető korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év átlagkereseti szintjéhez igazítani. A valorizációs szorzók az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedését tükrözik.

2024-ben történő nyugdíjmegállapítás esetén a valorizálás a 2022-ben és előtte elért keresetekre vonatkozik, amelyeket a 2023-as országos nettó átlagkereseti szinthez kell igazítani. Ennek során a 2022-es és korábbi naptári évekre (minden évre külön-külön) meghatározott idei valorizációs szorzóval meg kell szorozni az adott naptári év bérezett napjaira számított nettósított keresetet, így igazítva a különböző naptári évek számított nettó kereseteit a 2023-as év országos nettó átlagkereseti szintjéhez.

A valorizációs szorzók hatásáról 2024. március 28-án jelent meg elemzésem a Portfolio gazdasági portálon, ezt ide kattintva olvashatja el.

 

Valorizációs szorzók alakulása a 2015-2024 közötti években az 1988 - 2024 között elért keresetek tekintetében

Összehasonlító táblázatom a 2015-2024 között kiadott valorizációs rendeletek alapján
K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...