Jó hír az idén nyugdíjba menőknek: a 2024-es valorizáció 14%-kal lehet magasabb a tavalyinál

Jó hír az idén nyugdíjba menőknek: a 2024-es valorizáció 14%-kal lehet magasabb a tavalyinál

2024. 02. 15.

Az idei nyugdíjmegállapítás során a tavalyinál valószínűleg 14%-kal magasabb valorizációs szorzókkal kell a nyugdíj alapját képező életpálya átlagkereset összegét kiszámítani.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha kérdése van a nyugdíjával, annak igénylésével, növelésével, emelésével vagy a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.
Ha nem akar lemaradni a nyugdíjrendszert, a nyugdíjakat és a nyugdíjas életre való felkészülés lehetőségeit érintő változásokról, akkor ide kattintva iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

Az idei valorizáció 14%-kal lehet magasabb a tavalyinál

 

A KSH legfrissebb kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2024. január 1. és december 31. közötti nyugdíjmegállapítások esetében majdnem biztosan 14 százalékkal nőnek a valorizációs szorzók a 2023-ban alkalmazott szorzókhoz képest.

Az idén alkalmazandó valorizációs szorzók végleges táblázatát egy március végén, legkésőbb április elején kiadandó kormányrendelet tartalmazza majd.

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során az 1988 óta szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs (értékkövetési) szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év átlagkereseti szintjéhez igazítani. A valorizációs szorzók az országos nettó átlagkereset egyes években történő nominális növekedését tükrözik.

2024-ben történő nyugdíjmegállapítás esetén a valorizálás a 2022-ben és előtte elért keresetekre vonatkozik, amelyeket a 2023-as kereseti szinthez kell igazítani.

Ennek során a 2022-es és korábbi naptári évekre (minden évre külön-külön) meghatározott, az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedéséhez igazodó valorizációs szorzóval meg kell szorozni az adott naptári év bérezett napjaira számított nettósított keresetet, így igazítva a különböző naptári évek számított nettó kereseteit a 2023-as év nettó nemzetgazdasági átlagkereseti szintjéhez.

Idén is folytatódik az a trend, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ez nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíjra, hanem a nők kedvezményes nyugdíjára is érvényes összefüggés.

Ezért azoknak a nyugdíjigénylőknek, akik idén teljesítik a nyugdíjuk feltételeit, vagy a korábban már teljesített feltételek alapján idén kívánják igényelni a nyugdíjukat, életbevágóan fontos, hogy képesek legyenek optimálisan időzíteni a nyugdíjmegállapításuk kezdőnapját. Ha Ön nem tudja, hogyan kell ezt megtennie, feltétlenül érdemes ide kattintva megkérdeznie, mikor, hogyan és mit kell tennie annak érdekében, hogy a nyugdíja összege az Ön számára legkedvezőbb módon alakulhasson.

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...