A legszegényebb nyugdíjasok helyzete romlik a leggyorsabban

A legszegényebb nyugdíjasok helyzete romlik a leggyorsabban

2023. 10. 04.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

5 + 1 javaslatom a 2025-re vállalt nyugdíjreformhoz.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőbeni nyugdíjával kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam. Ha még nem tette meg, ide kattintva iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének Konferenciáján 2023. október 3-án tartott előadásomat részletesen ismerteti a 24.hu hírportál, a cikket ide kattintva olvashatja el.

Néhány fontos megállapítás az ismertetőből:

"Farkas András öt fontos, magyar nyugdíjrendszerben jelenlévő problémát ismertetett:

1. A nyugdíjrendszer kaotikus, az átláthatóság és előre tervezhetőség hiánya jellemzi. Nem lehet előre megmondani, mennyi lesz valakinek a nyugdíja, ráadásul bruttó keresetből kell nettó nyugdíjat számolni. Ezt tovább tetézi az, hogy a befizetett járulékokból nem lehet nyugdíjat számolni, csak a járulékköteles bevételből.
2. A nyugdíjigénylés évétől nagyban függ a nyugdíj összege. Ennek a legfőbb oka a valorizáció, ezen kellene módosítani a szakértő szerint.
3. A szolgálati évek beszámítása nem egyenletes: egy-egy év más mértékkel számít bele a nyugdíjszorzóba.
4. A rendszeres nyugdíjemelés módszere a nyugdíjasok relatív elszegényedéséhez vezet, mivel az inflációkövető emelés nem veszi figyelembe a nemzetgazdasági átlagbér emelkedését.
5. A legszegényebb nyugdíjasok helyzete romlik a leggyorsabban: ennek legfőbb oka a nyugdíjemelés egységes százalékos mértéke.

A nyugdíjrendszer jövőbeli terhelését azonban enyhíti a szakértő szerint, hogy a kivándorolt fiatalok, a minimálbéres, katás és részmunkaidőben dolgozók nagyon alacsony nyugdíjat fognak kapni, emellett 2035-ig egyre kevesebb személy fog nyugdíjba menni.

A helyzetet azonban súlyosbítja, hogy nincs járulékplafon, nincs nyugdíjplafon, a 13. havi nyugdíj mindenkinek korlátozás nélkül jár, a nők kedvezményes nyugdíjánál a jogosító idő már túl alacsony, 2035 után pedig a gyes-nemzedék nyugdíjba áramlása várható, ami jelentős terhelést okoz majd a rendszernek."

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...