A 13. havi nyugdíjról a Reggeli gyorsban

A 13. havi nyugdíjról a Reggeli gyorsban

2020. 04. 21.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Jól hangzik, hogy a következő négy évben fokozatosan visszaépül, majd állandósul a 13. havi nyugdíj.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíjjogosultságával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Reggeli gyors ajánlója:

"Jól hangzik, hogy a következő négy évben fokozatosan visszaépül, majd állandósul a 13. havi nyugdíj. Az ember azt gondolhatná, hogy akkor 2021-be, már egy hetivel, aztán két hetivel több járandóságot kapna, és így tovább. Azonban, ha a számokat nézzük, azokból az derül ki, hogy nem 13. havi nyugdíjjal számol a kormány, hanem 53. hetivel, négy éven keresztül. Ez nem ugyanaz. Egy heti nyugdíj 70 milliárd forintot tesz ki a költségvetésben, a kormány által közölt szám 280 milliárd. Farkas András nyugdíjszakértő mondja –és más kollégái is rámutatnak-, akárhogy is osztunk-szorzunk, ez nem 13. havi nyugdíjat jelent. Bezavar a képbe, hogy a Pénzügyminisztérium megint más adatokat közölt.

Ez csak a nyugdíjkassza kiadási oldala. A bevételi oldalon, amelynek már köze van a járványveszélyhez, csökkentetik a szociális hozzájárulás mértékét a vállalkozásoknál, ami körülbelül másfél heti nyugdíj kiesését jelenti. Azt valahonnan pótolni kellene.

Farkas András azonban elmondta azt is, hogy ennél sokkal nagyobb gondok vannak a nyugdíjrendszerben. Felháborító aránytalanságok abban, hogy ki, melyik évben megy nyugdíjba. Miután a vírus okozta gazdasávi válság idén beütött, ez az aránytalanság meg fog nőni.

Szóba került, hogy a nők 40 éves munkaviszony alapján történő nyugdíjazásának követelményeit szigorítanák, sőt meg is kellene szüntetni ezt a lehetőséget. A szakértő szerint vissza kellene térni -nők és férfiak esetében egyaránt- a korhatár előtti nyugdíjazás engedélyezésére. Igaz, hogy az kevesebb járandóságot jelent, de sok ember esetében jó megoldás lenne."

 

 

 

Dr.Farkas András a 13. havi nyugdíjról és finanszírozási gondjairól


K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...