Hiba a rendszerben: a 13. havit sok ezer nyugdíjas nem kaphatta meg

Hiba a rendszerben: a 13. havit sok ezer nyugdíjas nem kaphatta meg

2022. 03. 11.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A szüneteltetett nyugdíjuk mellett dolgozó orvosokat, ápolókat érintő szabályozás hiányos, mert a jövedelemkiegészítésük rendszere nem terjed ki a nyugdíjprémiumra és a 13. havi nyugdíjra.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van az egészségügyi dolgozók nyugdíjvárományával, a JKR-rel, a nyugdíj számításával vagy a nyugdíjigénylés optimális időzítésével kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Napi.hu hírportál részletesen ismerteti a nyugdíjas egészségügyi dolgozókat érintő súlyos méltánytalanságról írt elemzésemet, amely eredetileg a Portfolio.hu gazdasági hírportálon jelent meg.

Részletek a cikkből:​

A nyugdíjas egészségügyi dolgozók munkája nélkül az egészségügyi ellátórendszer összeomlana, ezért fából vaskarikaként létrehozták részükre a nyugdíjpótló jövedelemkiegészítés (JKR) egészségügyi árnyék-nyugdíjrendszerét. A szabályozás azonban hiányos, mert nem terjed ki a nyugdíjprémiumra és a 13. havi nyugdíjra, amit az érintettek jogosan kifogásolnak.


A kifizetett jövedelemkiegészítés havi nettó összege megegyezik a szünetelő nyugdíj aktuális havi összegével. A jövedelemkiegészítés nettó összegét emiatt évente emelni kell a rendszeres nyugdíjnövelés mértékével (például 2022. januárban 5%-kal) és az esetleges kiegészítő emelési korrekciókkal, majd e változásokhoz kell igazítani a jövedelemkiegészítés bruttó összegét. (Ez évenként többször visszatérő további plusz adminisztratív terhet ró a JKR minden közreműködőjére.)


E rendelkezés miatt súlyos anomália jelent meg a rendszerben. A törvény szövege szerint ugyanis a nettó jövedelemkiegészítés a szünetelő nyugdíj aktuális havi összegével egyezik meg, amely aktuális havi összeg nem tartalmazza a nyugdíjprémiumot és a 13. havi nyugdíjat.


A 13. havi nyugdíj azonban minden nyugdíjast megillet, aki az előző év legalább egy napján és az adott év januárjában nyugellátást kapott. A nyugdíjprémium pedig - a GDP növekedési feltétel teljesülése esetén - minden olyan nyugdíjast megillet, aki az adott év novemberében nyugdíjat kapott.


Vagyis ha a nyugdíjpótló jövedelemkiegészítésben részesülő nyugdíjas egészségügyi dolgozó részére nem igényelhető meg a JKR keretében a 13. havi nyugdíj, illetve a nyugdíjprémium összegének megfelelő többlet-jövedelemkiegészítés, akkor az érintett orvosok és ápolók hátrányos megkülönböztetést szenvednek el.
 

HALADÉKTALANUL PÓTOLNI SZÜKSÉGES A JOGALKOTÁSI HIÁNYOSSÁGOT, HISZEN AZ ÉRINTETT SOKEZERNYI NYUGDÍJAS EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓ BECSAPVA ÉRZI MAGÁT, AMIÉRT NEM KAPTA MEG SEM A TAVALYI 80 EZER FORINTOS NYUGDÍJPRÉMIUMOT, SEM AZ IDÉN FEBRUÁRI PLUSZ EGYHAVI NYUGDÍJAT.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...