Mi fán terem a közérdekű nyugdíjas szövetkezet?

Mi fán terem a közérdekű nyugdíjas szövetkezet?

2017. 05. 23.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A kormány az erre hajlandó nyugdíjasok munkába csábításával kívánja enyhíteni a szorító munkaerőhiányt, s ennek érdekében javaslatot terjesztett elő a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek létrehozása érdekében. Cikkem a Világgazdaság május 23-i számában.

K Küldés K Nyomtatás
Ha időben akar értesülni a nyugdíjakat és egyéb ellátásokat érintő fejleményekről, iratkozzon föl az INGYENES heti hírlevelemre!

 

A kormány az erre hajlandó nyugdíjasok munkába csábításával kívánja enyhíteni a szorító munkaerőhiányt, s ennek érdekében meghökkentő javaslatot terjesztett elő a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek létrehozása érdekében.

Mielőtt elemeznénk ezt az új szövetkezeti formát, érdemes áttekinteni a nyugdíjasok munkavállalását jelenleg korlátozó intézkedéseket és gátló körülményeket. Kifejezetten tiltó rendelkezés vonatkozik a nyugdíjasok közszférában való munkavállalására. Ezt érdemes lenne mielőbb hatályon kívül helyezni, mert egyrészt már nem áll fenn a 2013-as tiltás indoklásául szolgáló költségvetési helyzet, másrészt a közeljövőben jogerőre emelkedhet az Emberi Jogok Európai Bíróságának e tárgyban nagy valószínűséggel elmarasztaló ítélete, és ennek következményeit célszerű lenne előzetesen elhárítani. Éves összeghatárhoz kötött korlátozás vonatkozik a nők kedvezményes nyugdíjában, a korhatár előtti ellátásban, a szolgálati járandóságban részesülő munkavállalókra. A minimálbér 18-szorosáig terjedő éves összeghatár a speciálisan vagy magasan képzett korhatár előtti ellátottakat nem ösztönzi munkavállalásra, ezt a korlátozást is célszerű lenne haladéktalanul eltörölni.

A nyugdíjasok foglalkoztatása esetén a legnagyobb gond, hogy kevés munkáltató hajlandó idősebb embereket alkalmazni, és erre nem is ösztönzi őket a jogszabályi környezet. Jelenleg az 55 év feletti munkavállaló alkalmazása esetén a munkáltató 100 ezer forint bruttó havi bérig a 22 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) felét, 11 százalékot fizeti, más kedvezménye nincs. Az új szövetkezeti forma bevezetése helyett vagy mellett célszerű lenne a szocho-kedvezményt – vagy teljes mentességet – a nem szövetkezeti formában alkalmazott nyugdíjas teljes bruttó bérére kiterjeszteni, hogy a foglalkoztató érdekelt legyen a magas képzettségű nyugdíjasok alkalmazásában.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el!

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...