Magyarország rejtett tartaléka: újra dolgozhat a nyugdíjas társadalom?

Magyarország rejtett tartaléka: újra dolgozhat a nyugdíjas társadalom?

2023. 06. 11.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Milyen feltételekkel lehet a nyugdíj mellett dolgozni Magyarországon? Vannak-e korlátozások, amelyek visszatarthatják a munkától a dolgozni akaró nyugdíjasokat?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíja melletti munkavégzés lehetőségeivel kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Részlet a Portfolio gazdasági hírportálon a nyugdíj melletti munkavégzés lehetőségeiről megjelent összefoglaló elemzésemből:

"Ha valóban szükség lenne félmillió új munkavállalóra a gazdaságban (miközben más országokban inkább azért aggódnak, hogy a technológia exponenciális fejlődése, különösen a mesterséges intelligencia ellenőrizhetetlen térnyerése miatt drámaian csökkenhet az élőmunka iránti igény), akkor e plusz munkaerő iránti keresletet egyebek között a nyugdíjas munkavállalók létszámának növelésével lehetne kielégíteni, ha nem kizárólag a világ másik feléről ide közvetített külföldi munkás seregekre számít a kormányzat.

Érdemes ezért megvizsgálni, milyen feltételekkel lehet a nyugdíj mellett dolgozni Magyarországon, és milyen korlátozások tarthatják vissza a  munkától a dolgozni akaró nyugdíjasokat. A KSH 2023. áprilisi foglalkoztatottsági gyorstájékoztatója alapján számítva a kétmillió öregségi nyugdíjas közül a 65-74 éves korosztályból 129 ezren dolgoztak,  vagyis a korbetöltött nyugdíjasok mindössze 6,5%-a vállal munkát a nyugdíja mellett.

A versenyszférában minden korlátozás megszűnt a nyugdíjas munkavállalással kapcsolatban.

A korbetöltött nyugdíjasok és a nők kedvezményes nyugdíjában részesülők foglalkoztatását a versenyszférában semmi sem tiltja vagy korlátozza. Annyit dolgozhatnak és kereshetnek, amennyit tudnak. A keresetük járulékmentes, vagyis nem kell fizetniük a 18,5% mértékű társadalombiztosítási járulékot, miközben a foglalkoztató is mentesül a nyugdíjas keresete után a 2023-ban változatlanul 13% szociális hozzájárulási adó alól.

Így azonos bruttó keresetet feltételezve a nyugdíjas munkavállaló nettó keresete 18,5%-kal magasabb, míg a foglalkoztató bérköltsége 13%-kal kevesebb lehet egy aktív korú munkavállalóhoz képest."

Az elemzésem első részét ide kattintva olvashatja el a Portfolio gazdasági hírportálon.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...