Mit érdemes tudniuk a német nyugdíjrendszerről az ott dolgozó magyaroknak?

Mit érdemes tudniuk a német nyugdíjrendszerről az ott dolgozó magyaroknak?

2019. 09. 24.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A német nyugdíjszámítás a nyugdíjpontok rendszerére épül. A nyugdíj havi összege a személyes nyugdíjpontok darabszámától, a bonus-malus szorzótényezőtől, az aktuális nyugdíjértéktől és a nyugdíjtípus-szorzótényezőtől függ.

K Küldés K Nyomtatás

 

Magyarországon lassan mindenkinek dolgozik közelebbi-távolabbi rokona külföldön, közülük százezres nagyságrendben Németországban. A Németországban dolgozó magyarok számára létfontosságú, hogy tisztában legyenek a nyugdíjjogosultságaikkal mind a magyar, mind a német nyugdíjrendszer tekintetében.  

Ha Önnek is van Németországban dolgozó rokona vagy barátja, kérem, tájékoztassa őket arról, hogy ide kattintva feltehetik a személyes kérdéseiket mind a hazai, mind az osztrák nyugdíjjogosultságukkal és az ezzel kapcsolatos jogérvényesítési  lehetőségeikkel kapcsolatban.


Németországban nő az aggodalom, hogy a társadalom gyors demográfiai öregedése miatt a német kötelező nyugdíjrendszer nem lesz képes elegendő ellátást nyújtani időskorban. Az aggodalmak enyhítésére 2001-ben, 2004-ben és 2016-ban is nagy horderejű nyugdíjreformokat hajtottak végre.

A reformok következtében a német nyugdíjszámítás a 2001-ben bevezetett nyugdíjpontok rendszerére épül. A nyugdíj havi összegét a következő képlet alapján állapítják meg: a személyes nyugdíjpontok darabszámát megszorozzák egy bonus-malus szorzótényezővel, majd az aktuális nyugdíjértékkel, azt követően pedig a nyugdíjtípustól függő szorzótényezővel.

A cikk folytatását a Világgazdaság honlapján ide kattintva olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...