A svéd nyugdíjrendszer dióhéjban: a zseniális svédcsavar

A svéd nyugdíjrendszer dióhéjban: a zseniális svédcsavar

A Határátkelő ajánlójából: "Svédországot sok szempontból szokás példaként emlegetni. Az egyik ilyen a nyugdíjrendszer, amit egyébként bő másfél évtizede alakítottak át gyökeresen. Dr. Farkas András nyugdíjszakértő írásának akadnak bőven tanulságai."

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha nem akar lemaradni a külföldön szerzett nyugdíjjogosultságait érintő fejleményekről, iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre és biztassa erre külföldön dolgozó rokonait, barátait is!

 

A 2003-tól teljes körűen átalakított svéd nyugdíjrendszer több olyan innovációt is tartalmaz, amely számos ország nyugdíjreformjaihoz szolgál példaként, a magyar nyugdíjrendszer fejlesztését érintő vitákban is gyakran szerepel. 

A leghíresebb újítást, az állami nyugdíjrendszer részeként bevezetett névleges egyéni számlák koncepcióját például átvette Olaszország, Lettország, Lengyelország, az Orosz Föderáció és legutóbb Norvégia is. 

Hasonlóan példamutatónak bizonyult a svéd automatikus kiegyenlítő mechanizmus, továbbá az öröklési nyereség rendszere, valamint a nyugdíjszámításhoz alkalmazott életjáradék-osztók bevezetése. 

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el!

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...