A német nyugdíjrendszer dióhéjban

A német nyugdíjrendszer dióhéjban

A külföldön dolgozó magyarok számára fontos, hogy behatóan ismerjék a külföldi nyugdíjjogosultságaikat és kötelezettségeiket, valamint a foglalkoztatói és a személyes nyugdíj-előtakarékossági lehetőségeiket. Új sorozatom a Határátkelő blogon.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Iratkozzon föl a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére, hogy időben értesüljön a hazai és külföldi nyugellátását érintő fejleményekről!

 

Németországban a politika legfontosabb kérdései közé tartozik a nyugdíjrendszer jövője, nem csak a kormányzat, hanem a lakosság megítélése szerint is. 

Nő az aggodalom, hogy a német kötelező nyugdíjrendszer nem lesz képes elegendő ellátást nyújtani időskorban a társadalom gyors demográfiai öregedése miatt. Emiatt a német nyugdíjfilozófiában a kötelező állami nyugdíj mellett kiemelten fontos szerepet szánnak a foglalkoztatói és a privát nyugdíjmegoldásoknak is. 

Ennek jegyében 2001-ben és 2004-ben nagy horderejű nyugdíjreformokat hajtottak végre egyebek között a német nyugdíjrendszer első pillére fenntarthatóságának, valamint második és harmadik pillére jelentős megerősítésének érdekében. 

Az összefoglaló folytatása a Határátkelő blogon IDE KATTINTVA érhető el.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...