Korkedvezményes nyugdíj helyett pótszabadság?

Korkedvezményes nyugdíj helyett pótszabadság?

2017. 11. 12.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A korkedvezményes nyugdíj megszüntetését a korkedvezmény-szerzési lehetőség megszűnése követte, így az egészségre ártalmas vagy egyébként különösen nehéz munkakörökben dolgozók semmilyen nyugdíjkedvezményt nem érvényesíthetnek. Változik-e ez a helyzet?

K Küldés K Nyomtatás

 

Iratkozzon föl az INGYENES heti hírlevelemre, hogy a nyugellátásokat érintő fejleményekről és lehetőségekről időben értesüljön!

 

Friss sajtóhírek szerint hamarosan új rendszer szerint kompenzálhatják az egészségre különösen ártalmas munkakörben dolgozó munkavállalókat. A szakszervezetek régi követelése, hogy a 2012-től megszűnt korkedvezményes nyugdíj, majd az ennek helyébe lépő korhatár előtti ellátás – amelyhez korkedvezményt csak 2014 végéig lehetett szerezni – helyébe lépjen valamilyen rendszer, amely kárpótolhatja a fokozott egészségi kockázatokkal járó munkakörülmények káros hatásait. A most vázlatosan napvilágot látott elképzelések szerint az ilyen munkát végző dolgozók nem nyugdíjjellegű kompenzációt kapnának, hanem például több szabadságot, munkakör-változtatási lehetőséget vagy speciális pótlékot. Ebben a rendszerben nem  egységes szabályok vonatkoznának a kockázatos munkaköröket betöltő emberekre, hanem minden egyes érintett munkaadó külön vizsgálná meg a kockázatos munkaköröket és a vizsgálat alapján határozná meg a kompenzáció eszközeit és mértékét.

A cikkem folytatását a Világgazdaság honlapján ide kattintva olvashatják el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...