"Belefáradt a nyugdíjharcba a tűzoltó, pedig lehetetlen, hogy két évig ingyen dolgozott volna az államnak"

"Belefáradt a nyugdíjharcba a tűzoltó, pedig lehetetlen, hogy két évig ingyen dolgozott volna az államnak"

2020. 09. 29.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A 24.hu cikkében részletesen idéznek annak a tűzoltónak a kálváriája kapcsán, aki több éven át tartó bizonyítási eljárást követően sem tudta elérni, hogy hivatásos tűzoltóként töltött idejét teljes egészében elismerjék szolgálati időként.

K Küldés K Nyomtatás

 

 


Ha még nem tette volna meg, IDE KATTINTVA föliratkozhat a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő minden fontos fejleményről!
 

 

Idézet a 24.hu újságírója, Tamásné Szabó Zsuzsanna cikkéből:

"Olvasónk 1960-as születésű, 29 évig, 2012-ig dolgozott tűzoltóként. Idén ugyan még nem töltötte be a nyugdíjkorhatárt, azonban a 2014 végéig érvényben lévő kedvezményszabály alapján ötévente egy év korkedvezményt kaphatott, így idén júliustól korhatár előtti ellátásra vált jogosulttá.

A nyugdíjfolyósítónál, illetve a bíróságon azt szerette volna korábban elérni, hogy minden, az állami tűzoltóságnál ledolgozott és szolgálati időként beszámított évére figyelembe vegyék a keresetét is a nyugdíjszámításnál. Ez elég kilátástalannak tűnt, ugyanis hat évről nem voltak meg a kifizetési adatok sem a NAV-nál, sem pedig a tűzoltóság jogutódjánál, a katasztrófavédelemnél. Ezekre az évekre nem is vettek neki figyelembe keresetet a nyugdíj-adategyeztetésnél. A nyugdíjfolyósítónál pedig simán kiszámították volna úgy az ellátását, mintha hat évig ingyen dolgozott volna.

Mielőtt a bírósághoz fordult volna, a kormányhivatalnál próbálkozott – három év alatt három határozatot kapott, de mindegyik csak megerősítette, hogy bizony hat évéről nincsenek kereseti, nyugdíjbiztosítási adatok sem a társadalombiztosítási szervnél, sem az adóhatóságnál, sem a foglalkoztatónál, így elutasították az 1989–1994 évekre a kereseti adatok felvezetését."

A további eljárási bonyodalmakról és az ezzel kapcsolatos részletes szakértői véleményemről IDE KATTINTVA olvashatja tovább a cikket.

 

Ha Önnek személyes kérdése van a  nyugdíjával, a korhatár előtti ellátásával vagy a szolgálati járandóságával kapcsolatban, akkor azt IDE KATTINTVA teheti föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...