Jár-e korkedvezmény a leszerelt honvédeknek, rendőröknek?

Jár-e korkedvezmény a leszerelt honvédeknek, rendőröknek?

2020. 12. 07.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A Világgazdaság napilap 2020. december 7-ei számában jelent meg "Jár-e korkedvezmény a leszerelt honvédeknek, rendőröknek?" címmel összefoglalóm a fegyveres erők és szervek kötelékében szolgált volt egyenruhások korkedvezményre való jogosultságáról.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Kérdése van a korkedvezmény, a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság vagy a nyugdíj kapcsán? IDE KATTINTVA fölteheti a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Világgazdaság napilap 2020. december 7-ei számában jelent meg "Jár-e korkedvezmény a  leszerelt honvédeknek, rendőröknek?" címmel összefoglalóm a fegyveres erők és szervek kötelékében szolgált volt egyenruhások korkedvezményre való jogosultságáról.


A nyugdíjtörvény és végrehajtási rendelete 2014. december 31-éig alkalmazandó rendelkezései szerint a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végzők korkedvezményben részesültek. A korkedvezmény lényege, hogy a jogosult a korhatár előtti ellátás - nem az öregségi nyugdíj - megállapítását az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárnál annyi évvel alacsonyabb életkorban igényelheti, ahány év korkedvezményt szerzett. 

A korkedvezményre jogosító munkaköri jegyzék azonban csak civil állásokat sorol föl, sem a honvédségnél, sem a rendvédelmi szerveknél hivatásos szolgálati viszonyban álló személyekre nem terjed ki. A nyugdíjtörvény egyik korábbi, 2011. december 31-éig hatályos rendelkezése szerint viszont a hivatásos szolgálatban ténylegesen eltöltött szolgálati időt figyelembe kell venni a korkedvezményre jogosultság szempontjából. Külön feltételekkel a nem hivatásos szolgálatban vagy más állam hadseregében, valamint a továbbszolgáló állományban eltöltött időt is figyelembe kell venni korkedvezményre jogosító időként.

Ezt a rendelkezést a nyugdíjbiztosítási hatósági adategyeztetések során is figyelembe kell venni azok esetében, akik korábban - az akkori szóhasználattal - a fegyveres erők és szervek hivatásos tagjaként szolgáltak, de már leszereltek.

Akik maradtak a hivatásos állomány tagjai, azok nyugdíjjogosultsága 2012. január 1-jétől a korhatár előtti nyugdíjak - köztük a szolgálati nyugdíjak - megszüntetésével alapvetően átalakult. Az 1954-ben vagy korábban született, és már szolgálati nyugdíjban részesülő személyek tekintetében nem történt változás, változatlan összegben megilleti őket immár öregségi nyugdíj címén a korábbi szolgálati nyugdíjuk. Az 1955-ben vagy utána született, és 2011. december 31-én már szolgálati nyugdíjban részesült személyek nyugdíja átalakult szolgálati járandósággá, és a járandóság összege a mindenkori személyi jövedelemadó mértékével - jelenleg 15% - csökkent (amellyel szemben viszont lehetőség van a családi adókedvezmény érvényesítésére). 

Minden olyan hivatásos állományban lévő személy, aki nem tartozott az előbbi két személyi körbe, elvesztette a jogosultságát a szolgálati járandóságra, rájuk főszabályként az általános nyugdíjrendelkezések vonatkoznak.

(A cikk teljes terjedelmében a Világgazdaság december 7-ei nyomtatott számában, illetve IDE KATTINTVA a  vg.hu honlapján is elovasható.)

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...