Amit az özvegyi nyugdíjról tudni érdemes

Amit az özvegyi nyugdíjról tudni érdemes

2019. 03. 21.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Milyen feltételei vannak az ideiglenes özvegyi nyugdíjnak? Meddig jár és milyen összegben az ideiglenes özvegyi nyugdíj? Mikor és hogyan éledhet föl az özvegyi nyugdíjra való jogosultság? Ilyen és hasonló kérdésekről beszéltem az Echo TV-ben.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Iratkozzon föl a NyugdíjGuru News INGYENES heti hírlevelére, ha tisztában kíván lenni az özvegyi nyugdíj feltételeivel és az azokat érintő fejleményekkel!

 

Az Echo TV ismertetője az adásról:


"Ha valaki elveszíti házastársát vagy élettársát az élete egyik legnagyobb tragédiája. De emellett gondolni kell a praktikus dolgokra is, ilyen például az özvegyi nyugdíj. Az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában Farkas András nyugdíjszakértő elmondta: ez egy olyan speciális nyugellátás, amelynek mind a két fél részéről feltételei vannak.


Farkas András kiemelte: az özvegyi nyugdíj feltétele, hogy az elhunytnak már vagy nyugdíjasnak kellett lennie, vagy szereznie kellett annyi szolgálati időt, amiből meg lehet állapítani egy elméleti nyugdíjat, míg a másik félnek az elhunyt házastársának, vagy élettársának kell lennie. 


A haláleset bekövetkeztétől számítva tizenkét hónapig jár az ideiglenes özvegyi nyugdíj, ez annak a nyugdíjnak a hatvan százaléka, ami az elhunytat megillette. 


Az ideiglenes juttatás lejártával igényelhető az úgynevezett feléledt özvegyi nyugdíj, ami már több feltételhez van kötve, ennek mértéke harminc százalék. Erre abban az esetben jogosult az özvegy, ha már maga is betöltötte a rá vonatkozó nyugdíjkorhatárt a haláleset időpontjában, vagy az azt követő tíz évben, ha az özvegy maga megváltozott munkaképességű, illetve ha árvaellátásra jogosult gyermekeket nevel.

Ez később különböző feltételek esetén megszűnhet, például ha az özvegy házasságot köt a nyugdíjkorhatár előtt, ha javul az egészségi állapota, vagy ha a gyerekek már nem jogosultak árvaellátásra.  

Ez az egyszer már megszűnt özvegyi nyugdíj újra feléledhet, ha az özvegy az életkora alapján betölti a nyugdíjkorhatárt a korábban megállapított özvegyi nyugdíjtól számított 10 éven belül, vagy ha ez idő alatt megint megváltozott munkaképességűvé válik 

- tette hozzá Farkas András."

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA nézheti meg.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...