Valóban lehet 70 ezer forint az idén novemberi nyugdíjprémium?

Valóban lehet 70 ezer forint az idén novemberi nyugdíjprémium?

2021. 06. 15.

Vérmesebb elemzők szerint a GDP idei növekedése (a tavalyi pandémiás kemény visszaesés után) elérheti akár a 7%-ot is. Ha ez bekövetkezne, akkor a nyudíjprémiumot 3,5-es szorzóval kellene számítani.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíjával, annak megállapításával, összegének növelési lehetőségeivel vagy a nyugdíjigénylés időzítésének optimalizálásával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

 

Valóban lehet 70 ezer forint az idei nyugdíjprémium?

 

Elfogadták a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló törvény módosításáról szóló törvényt (2021. évi XLIV. törvény a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény módosításáról), amely a nyugdíjkassza tekintetében is jelentős változásokat tartalmaz, egyebek között a nyugdíjprémium tekintetében.

A módosított törvény szerint 2021-ben a GDP tervezett növekedése 4,3%. Ha ez a GDP-előrejelzés valósul meg, akkor 2021. novemberében a nyugdíjprémium maximális mértéke 16 ezer forint lehet (a nyugdíjprémium számítása során a novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell megszorozni a tényleges GDP-növekedés és a 3,5%-os törvényi növekedési küszöbérték, azaz 3,5% különbségével, vagyis idén a szorzó mértéke 0,8 lehet). Ezt az összege kaphatja majd minden olyan jogosult, akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint vagy annál több.

Akinek a novemberi ellátása nem éri majd el a 80 ezer forintot, az arányosan kisebb összegre számíthat. (Például 70 ezer forint novemberi nyugdíj esetén: 70 ezer egynegyede, azaz 17.500 Ft szorozva 0,8-cal = 14.000 Ft. Ha 60 ezer forint a novemberi nyugdíj, akkor a 60 ezer egynegyedét, azaz 15.000 forintot kell szorozni 0,8-cal = 12.000 Ft.)

A prémium egyszeri juttatás, így az összege – a nyugdíjemeléstől eltérően – nem épül be a nyugellátás vagy az egyéb, egyszeri juttatásra feljogosított ellátások összegébe.

A költségvetési módosító törvénytől eltérően azonban az utóbbi napokban a 4,3%-os növekedésnél is jóval magasabb adatok jelentek meg. A miniszterelnök például bejelentette, hogy 5,5%-ot elérő GDP-növekedés esetén a gyermekes családok jövőre visszakapják a befizetett szja összegét, s tekintettel a jövő évi választásokra a GDP növekedés feltételként bejelentett növekedése biztosra vehetően legalább 5,5% lesz... 

Ez esetben viszont nem csak a gyermeket nevelő családok, hanem a nyugdíjasok és hasonló ellátásokban részesülők is jól járhatnak, mert a nyugdíjprémium maximuma 5,5%-os GDP-növekedés esetén 40 ezer forint lehet. Igaz, a kisgyermekes családok szülőnként legfeljebb 800 ezer forint visszatérítendő adójának ez még így is csak az 1/20-a lenne...

Vérmesebb elemzők szerint a GDP idei növekedése (a tavalyi pandémiás kemény visszaesés után) elérheti akár a 7%-ot is. Ha ez bekövetkezne, akkor a nyudíjprémiumot 3,5-es szorzóval kellene számítani, így annak maximális összege tényleg elérhetné a 3,5 x 20.000 forint = 70.000 forintot.

A nyugdíjasok számára azonban nagyobb horderejű (és a nyugdíjkasszában 160 milliárd forint plusz kiadást gerjesztő) tétel az, hogy 2021. februárban biztosan érkezik a 13. havi nyugdíj visszaépítésének második lépcsőjeként félhavi plusz nyugdíj. 

Előtte pedig 2022. januárjában megkapják a rendszeres nyugdíjemelést is (aminek a mértéke ugyan megint csak 3% a jövő évi költségvetési törvény tükrében, de ez a szám a választási év elején nyilván könnyen módosulhat fölfelé).


 

A nyugdíjprémium törvényi és rendeleti szabályozása

 

A nyugdíjprémium szabályozását a nyugdíjtörvény (a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény, Tny.) tartalmazza, ennek lényege a következő:

Nyugdíjprémium akkor járhat a korhatárát betöltött öregségi nyugdíjasnak, valamint a hozzátartozói nyugellátásban részesülő személynek,

(1) ha a bruttó hazai termék (a GDP) tárgyévi növekedése meghaladja a 3,5%-ot és a tágyévi költségvetés egyenlegcélja várhatóan teljesül, valamint

(2) a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal egy tekintet alá eső ellátásban részesül.

Amint ebből is látható, a jogosultak azon köre, amelyet a törvény szabályoz, nagyon korlátozott.

E tekintetben az első feltétel szerint  a 2021. novemberi nyugdíjprémiumra való jogosultsághoz

- 2020-ban be kellett töltenie az érintett személynek a tavaly irányadó nyugdíjkorhatárt, azaz a 64 év 183 napos életkorát, VAGY

- özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban vagy egyéb hozzátartozói nyugellátásban kellett részesülnie, kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjasokat, mert nekik a nyugdíjtörvény szerint nem jár az emelés.

A második feltétel szerint az ilyen személy is csak akkor jogosult nyugdíjprémiumra, ha

- 2020-ban legalább egy napon át már a felsorolt ellátások valamelyikében részesült, és

- 2021. novemberében is a felsorolt ellátások valamelyikében részesül majd.

A Kormány a nyugdíjtörvény felhatalmazása alapján a jogosultak javára eltérhet ezektől a szigorúan korlátozó törvényi rendelkezésektől. A kormányzati kiterjesztés eddig minden érintett évben meg is történt, és várhatóan idén is ez történik majd. 

A 2021. októberben várható kormányrendelet szerint nemcsak a nyugdíjkorhatárt betöltött nyugdíjasok és a hozzátartozói nyugellátásban részesülők, hanem a korhatáruk betöltése előtt már nyugdíjban vagy hasonló ellátásban részesülők is megkaphatják 2021. novemberében a nyugdíjprémiumot (egyszeri juttatást) a novemberi nyugdíjukkal vagy más ellátásukkal együtt.

Nyugdíjprémiumban (egyszeri juttatásban) várhatóan idén is több, mint 2,6 millió ember részesül majd, az öregségi nyugdíjasok – köztük a korhatáruk betöltését megelőzően a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgyek – mellett egy sor egyéb ellátásban részesülő személy is. Vagyis nem csupán a törvényi feltételeknek megfelelő személyek kaphatnak nyugdíjprémiumot, hanem ennél jóval szélesebb kör, az említettek mellett az ideiglenes özvegyi nyugdíjasok, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban, a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban  részesülők, a rokkantsági járadékosok, a fogyatékossági támogatásban részesülők, a vakok személyi járadékában részesülők és további közel két tucatnyi hasonló jogosulti kategória tagjai.

 

Ha nem akar lemaradni a nyugdíjrendszert érintő változásokról és fejleményekről, IDE KATTINTVA föliratkozhat az INGYENES heti hírlevelemre!

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...