Tényleg 120 ezer forint lehet egy minimálbéres nyugdíja?

Tényleg 120 ezer forint lehet egy minimálbéres nyugdíja?

2023. 12. 20.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Mekkora nyugdíjra számíthat, aki dolgozóként mindig minimálbérre volt bejelentve?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha nem tette még meg, ide kattintva iratkozzon föl a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére!

 

A 24.hu cikkének bevezetője:

"Varga Mihály pénzügyminiszter a közelmúltban egy alacsony nyugdíjakat firtató kérdésre azt válaszolta a népjóléti bizottsági meghallgatásán, hogy amennyiben valaki 40 évet ledolgozott Magyarországon, mindig minimálbéren, annak a nyugdíja ma 120 ezer forint – tudtuk meg a meghallgatáson jelen lévő Karácsony Mihálytól, aki az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke. Megkerestük a Pénzügyminisztériumot ezzel kapcsolatban, de nem válaszoltak, így az sem derült ki, hogyan számolt Varga.

Megkértük Farkas András nyugdíjszakértőt, hogy amennyiben lehetséges, számolja ki, (vagy ha ez nem lehetséges, becsülje meg), hogy ha valaki minimálbéren dolgozott 40 évig, akkor annak mennyi lehet 2023-ban a nyugdíja.

Farkas megkeresésünkre leszögezte, a nyugdíj összegét a nyugdíjtörvény szerint két tényező határozza meg:

- a nyugdíjigénylő élete során szerzett összes szolgálati idő, mert ennek az egész évben számított hossza határozza meg a nyugdíjskála szerinti nyugdíjszorzót (ez 40 év esetén 80 százalék), és

- a nettó havi életpálya-átlagkereset összege, amelyet az 1988. január 1. és a nyugdíjmegállapítás kezdőnapja között szerzett, nyugdíjjárulék (2020. július 1-jétől társadalombiztosítási járulék) alapját képező keresetekből számítanak ki.

Az életpálya-átlagkereset kapcsán hozzátette, hogy a nyugdíj összegét egy harmadik tényező is jelentősen befolyásolja

- a nyugdíjmegállapítás éve."

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...