Részletes szakértői magyarázat a nyugdíjkompenzációra - ezért 3,1 a 3,5 százalék

Részletes szakértői magyarázat a nyugdíjkompenzációra - ezért 3,1 a 3,5 százalék

2023. 09. 30.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A kormány döntése nyomán 3,1 százalékos nyugdíjkorrekciót kap csaknem 2,5 ember. Az InfoRádió Reggelinfó című műsorában beszéltem az emelés mértékét meghatározó tényezőkről és a számítás hátteréről.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőbeni nyugdíjával kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam. Ha még nem tette meg, ide kattintva iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

Az Inforádióban elhangzott interjúmat ide kattintva hallgathatja meg a nyugdíjemelésről, annak hátteréről és a kiszámítás képletéről.

Részletek a beszélgetés leiratából:

Farkas András, a Nyugdíjguru News portál alapítója az InfoRádióban elmondta, többé-kevésbé megfelel a várakozásoknak a bejelentés fő száma.

"Magam egy fél százalékkal magasabb emelésre számítottam, 3,6-ra, de a kormányzat úgy döntött, hogy az egész évre várható nyugdíjas-infláció mértéke 18,5 százalékos lesz, és ha ennyi ez az infláció, akkor valóban 3,1 százalékkal kell megemelni a nyugdíjakat pótlólagosan novemberben"

"A januári 15 százalékos emelésnek és a most novemberben esedékes, 3,1 százalékos szükséges emelésnek az összege lesz valójában 18,5 százalékos, szorzással állapítják meg az összesített emelés mértékét, helyes a 3,1 százalékos emelés" - magyarázta.

Hogy elfogadható mértékű-e az emelés, arról szerinte a nyugdíjasokat kell megkérdezni, "ők 3,6-4 százalékos emelésre számítottak".

"Ugyanis az infláció eddigi adataiból arra lehetett következtetni, hogy a nyugdíjas infláció minden hónapban az általános inflációnál 1,3 százalékkal magasabb értékű volt, és 17,7 százalékkal számították a rendes inflációt, ehhez adtuk hozzá az 1,3 százalékos átlagos, nyugdíjas inflációs többletet, és így nálam 19,1 százalékos infláció jött ki, de ez most már csak játék a számokkal, így döntött a kormány, a nyugdíjtörvény a kormányzat hatáskörébe utalja az éves becslést" - ecsetelte a nyugdíjszakértő.

A teljes interjút ide kattintva érheti el.

 

 

 

Az InfoRádió a kormányzati bejelentés ismertetése kapcsán idézi egy másik interjúmat is, erről ide kattintva tájékozódhat. 

 

Az InfoStart hírportál hivatkozik ennek kapcsán az Aréna című műsorban velem folytatott egyórás beszélgetésre is.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...