Relatív elszegényedési csúszdán ücsörög minden nyugdíjas – így lehetne megállítani

Relatív elszegényedési csúszdán ücsörög minden nyugdíjas – így lehetne megállítani

2024. 03. 21.

A magyar nyugdíjasok helyzete tényleg rettenetes az EU más tagállamaihoz viszonyítva? Csak óvatosan az összehasonlításokkal! Persze van valódi gondunk a magyar nyugdíjrendszerben: mielőbb meg kell állítani a nyugdíjasok lecsúszó elszegényedését.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a meglévő vagy a leendő nyugdíjával, annak optimális igénylésével vagy növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

Ha nem akar lemaradni a nyugdíjrendszert, a nyugdíjakat és a nyugdíjas életre való felkészülés lehetőségeit érintő változásokról, akkor ide kattintva iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

Az RTL Reggeliben beszéltem a nyugdíjasok helyzetéről, amely korántsem annyira kétségbeejtő, mint amennyire nemzetközi összevetésben látszik.

A március 21-i adásban velem folytatott beszélgetést ide kattintva tekintheti meg.

A beszélgetés bevezetője az RTL honlapján:

A régió szinte minden országában jobban él egy átlagnyugdíjas, mint Magyarországon. Farkas András nyugdíjguru szerint a magyar nyugdíjasok helyzete ugyan nem „isteni”, de a helyzet azért nem is ennyire tragikus. Bár azt elismerte, hogy a rendszeren bőven lenne még mit javítani.

A beszélgetés rövid összefoglalója az RTL honlapján:

Magyarország nyugdíjasainak a helyzete nem lehet jobb, mint az ország gazdasági helyzete – erről beszélt Farkas András nyugdíjguru a Reggeliben. A szakértő azt mondta, hogy látszólag Magyarország kevesebbet költ nyugdíjra, de ez csak amiatt lehet, mert például a rokkantsági ellátásokat a kormány másik forrásból finanszírozza, nem a nyugdíjkasszából. Ennek ellenére elismerte, hogy a nyugdíjak valóban kevesebbet érnek, és ezen bőven lenne még mit javítani. A magyar nyugdíjemelés rendszeréhez biztosan hozzá kell nyúlni.

Azok a nyugdíjasok, akiknek 5-8-10 éve állapították meg a nyugdíját, úgy érzik, hogy egyre kevesebbet ér a nyugdíjuk, és ez nem csak egy szubjektív érzés, hanem valóban így van – szögezte le.

Relatív elszegényedési csúszdán ücsörög minden nyugdíjas, aminek az az oka, hogy a gazdaságban az átlagkeresetek gyorsabb ütemben nőnek, mint az infláció. A nyugdíjakat viszont csak az inflációval lehet emelni, így automatikusan egy olló nyílik ki az aktív keresők bére és a nyugdíjasok nyugdíja között.

Farkas András szerint megoldás lehetne, ha a nyugdíjemelés rendszerét javítanák, hiszen így a régebben megállapított nyugdíjasok lecsúszása megállítható lenne.

 

 

 

Dr.Farkas András az RTL Reggeliben 2024.03.21.
K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...