Pénteken érkezik a nyugdíjemelési korrekció

Pénteken érkezik a nyugdíjemelési korrekció

2023. 11. 08.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

November 10-én érkezik 3,1%-kal emelt összegben a novemberi nyugdíj, mellé egyösszegben az első tíz hónapra és a 13. havi nyugdíjra eső emelési különbözet.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a meglévő vagy a jövőbeni nyugdíjával, annak megállapításával, időzítésével, emelésével kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam. Ha még nem tette meg, ide kattintva iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

A héten jön a korrekciós nyugdíjemelés

 

Aki bankszámlára utalással kapja a nyugdíját, az november 10-én, pénteken kapja meg a 3,1%-os korrekciós emeléssel növelt összegű nyugdíját, és mellé egyösszegben az év első tíz hónapjára és a 13. havi nyugdíjra járó emelési különbözetet. Akinek a postás viszi ki a nyugdíját, az a postai kézbesítési naptár szerint veheti majd át a fenti tételeket (a Postának 12 munkanapja van a nyugdíjak kézbesítésére).

A 3,1%-os visszamenőleges emelési korrekcióval a nyugdíjak 2023-ban összesen 18,5%-kal nőnek. Ha a nyugdíjas inflációra vonatkozó ezen kormányzati becslésnél a tényleges éves infláció esetleg magasabb lenne (mint történt ez az elmúlt két évben), akkor ezt a különbséget már nem fogja külön kompenzálni az állam a nyugdíjasok részére.

A jelenlegi nyugdíjemelési eljárás lényege, hogy a nyugdíjakat a költségvetési törvényben hónapokkal előre rögzített inflációs becslés szerint kell januárban emelni,  és ennek az emelésnek a kompenzációjára a nyugdíjtörvény szerint csak utólag, novemberben kerülhet sor, akkor is csak egy újabb becsült inflációs adatnak megfelelően. 

Így az inflációs emelés mértéke mind a januári elsődleges emelés, mind a novemberi korrekciós emelés esetében kormányzati becslésre (és nem lezárt tényadatokra) épül.

Ezért a nyugdíjasok a nekik csak később, utólag járó emelést hosszú hónapokra kamatmentesen kölcsönadják az államnak, sőt, az év utolsó négy hónapjára járó pótlólagos emelésről részben vagy teljesen le is mondanak az állam javára (ha a novemberi korrekciót meghatározó kormányzati becslés alacsonyabbnak bizonyulna a ténylegesen mért általános vagy nyugdíjas infláció mértékénél, ami mindig csak a következő év februárjában derül ki). 

Ez a veszély mindaddig fennáll, amíg a nyugdíjemelési eljárás érdemi reformjára nem kerül sor.

A decemberi nyugdíjat az ünnepekre tekintettel idén is korábban, december 4-én utalják.

Nyugdíjemelés legközelebb 2024. januárjában várható, akkor a nyugdíjakat 6%-kal fogják emelni - feltéve, hogy addig nem módosítják a jövő évi költségvetési törvényben a 2024. évi inflációra vonatkozó kormányzati előrejelzést.

2024. februárjában pedig érkezik majd a 13. havi nyugdíj is.

A novemberi korrekciós nyugdíjemelés összesen 190 milliárd forinttal, a januári nyugdíjemelés cca. 370 milliárd forinttal, a jövő februárban esedékes 13. havi nyugdíj 450 milliárd forinttal növeli a nyugdíjasok nyugellátásból származó jövedelmét. A 2024. évi nyugdíjkassza az idei 5555 milliárd forintról egyebek között emiatt nő 6019 milliárd forintra.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...