Nyugdíjak kifizetése 2020-ban

Nyugdíjak kifizetése 2020-ban

2020. 01. 08.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A nyugdíjakat 2020-ban minden hónapban úgy utalja a Magyar Államkincsár, hogy a bankszámlával rendelkező nyugdíjasok számláján a jóváírás legkésőbb az adott hónap 12-én megtörténjék. A postás a 2020-as nyugdíjkézbesítési naptár szerint érkezik.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 


A nyugdíjak utalásának, bankszámlán történő jóváírásának vagy postai kézbesítésének havi időpontjai 2020-ban


A 2020. évi első nyugdíjat január 9-én, csütörtökön utalja a Magyar Államkincstár, így a nyugdíjakat a belföldi bankszámlával rendelkező nyugdíjasok számláján január 10-én, pénteken írják jóvá a bankok.

Postai úton a nyugdíjakat január 14-étől 12 napon át kézbesíti a Magyar Posta a minden érintett nyugdíjasnak tavaly novemberben eljuttatott 2020. évi postai kifizetési naptár szerint.

A januári nyugdíj összege a 2019. decemberi nyugdíj összegénél

- 3,52%-kal magasabb azon ellátások esetében, amelyekre 2019. novemberében járt a 8,4%-os egyösszegű emelési különbözet,

- 2,8%-kal magasabb azon ellátások esetében, amelyekre 2019. novemberében nem járt az emelési különbözet (például ilyenek a 2019-ben megállapított új nyugdíjak).


Az utalás minden hónapban úgy történik, hogy a nyugdíjasok bankszámláján az adott hónap 12-én írják jóvá a tárgyhavi nyugdíjakat, kivéve 

- a januári, áprilisi, júliusi, szeptemberi nyugdíjakat, amikor vagy hétvégére vagy ünnepnapra esik 12-e, így az utalás korábban történik,

- a decemberi nyugdíjat, amelyet az ünnepekre és az év végére tekintettel szokásosan a hó elején utalnak (a decemberi nyugdíjnak így viszont tíz nappal tovább ki kell tartania, mint a többi hónapban megkapott nyugdíjnak).


A fentieknek megfelelően a Magyar Államkincstár (MÁK) közleménye szerint a nyugdíjakat és nyugdíjszerű ellátásokat belföldi fizetési számlára a MÁK 2020-ban az alábbi időpontokban utalja:

január 9., csütörtök (vasárnapra esik január 12.)  

február 11., kedd

március 11., szerda

április 8., szerda (a négynapos húsvéti munkaszünetben vasárnapra esik április 12.)

május 11., hétfő

június 11., csütörtök

július 9., csütörtök (vasárnapra esik július 12.)

augusztus 11., kedd

szeptember 10., csütörtök (szombatra esik szeptember 12.)

október 9., péntek (az első ezt követő munkanap lesz október 12., hétfő)

november 11., szerda

december 1., kedd (az ünnepek miatt előre hozott kifizetés)


A  bankszámlára történő utalásnál a jóváírás az utalás napját követő munkanapon történik meg (amikor csak lehet, a tárgyhó 12. napján - ha ez a fent említett valamely okból nem lehetséges, akkor korábbi napon).

Így a bankszámlával rendelkező nyugdíjasok számláján 

a januári nyugdíjat január 10-én, pénteken

a februári nyugdíjat február 12-én, szerdán

a márciusi nyugdíjat március 12-én, csütörtökön

az áprilisi nyugdíjat április 9-én, csütörtökön

a májusi nyugdíjat május 12-én, kedden

a júniusi nyugdíjat június 12-én, pénteken

a júliusi nyugdíjat július 10-én, pénteken

az augusztusi nyugdíjat augusztus 12-én, szerdán

a szeptemberi nyugdíjat szeptember 11-én, pénteken

az októberi nyugdíjat október 12-én, hétfőn

a novemberi nyugdíjat november 12-én, csütörtökön

a decemberi nyugdíjat december 2-án, szerdán

írják jóvá.


Ha a nyugdíjat postai úton kézbesítik, akkor a nyugdíjas az ellátását a postai kifizetési naptárban meghatározott napon kapja kézhez. A Posta minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a havi rendszerességű nyugdíjakat. A nyugdíjasok 2019. novemberében megkapták a postai nyugdíjkifizetési naptárt, amelyben megtalálják 2020 minden hónapjára a konkrét kézbesítés napját, amikor várhatják a postást.


A nyugdíjak idei folyósításáról írt cikkemet  IDE KATTINTVA olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...