Mitől függ a nyugdíj összege 2017-ben?

Mitől függ a nyugdíj összege 2017-ben?

2017. 04. 21.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A nők kedvezményes nyugdíja és a korbetöltött öregségi nyugdíj összege idén is két tényezőtől függ: az elismert szolgálati időtől és a számított havi nettó „életpálya”-átlagkereset összegétől. Cikkem a Lokálban.

K Küldés K Nyomtatás
Iratkozzon föl az INGYENES heti hírlevelemre, hogy ne maradjon le semmilyen fejleményről, amely a nyugellátásokat érintheti!

 

A nők kedvezményes nyugdíja és a korbetöltött öregségi nyugdíj összege idén is két tényezőtől függ: az elismert szolgálati időtől és a számított havi nettó „életpálya”-átlagkereset összegétől.

A nyugdíj induló összegének számítási képlete egyszerű: az életünk során megszerzett szolgálati idő teljes években (365 naptári naponként) mért tartamától függő nyugdíjszorzóval meg kell szorozni a havi nettó életpálya-átlagkeresetünk összegét.

Az öregségi nyugdíj összegét az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig elért, nyugdíjjárulék-alapot képező keresetek havi átlaga alapján kell meghatározni, ha rendelkezünk ezen időszak legalább fele részére keresettel. A hiányzó napokra az 1988. január 1-je előtti, legközelebbi időszak keresetei vehetők figyelembe (vagyis 1987. december 31-étől visszafelé kell naponként lépegetni). Ha ez sem áll rendelkezésre, akkor a hiányzó időszakokra az akkor érvényes minimálbér arányos összegét kell számításba venni.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...