Mit hozhat a nyugdíjreform a kisnyugdíjasoknak? – Megszűnhetnek a 100 ezer forint alatti nyugdíjak?

Mit hozhat a nyugdíjreform a kisnyugdíjasoknak? – Megszűnhetnek a 100 ezer forint alatti nyugdíjak?

2023. 09. 06.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Mekkora lesz az idei nyugdíjemelés? Mire számíthatnak a kisnyugdíjasok? Okafogyottá vált a nyugdíjprémium? Mit várhatunk a nyugdíjreformtól? Megállítható a nyugdíjasok elszegényedése? Meg kellene változtatni a nyugdíjemelés rendszerét?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam. Ha még nem tette meg, ide kattintva iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

A Növekedés.hu portálon 2023. szeptember 6-án megjelent a nyugdíjasok jelenlegi és várható helyzetéről velem készült alapos interjú, amelyet ide kattintva olvashat el.

Részletek az interjúból:

A legutóbbi bejelentések tükrében már a kormányzat is 17,5 százalékos inflációval kalkulál a 2023-as évre. A nyugdíjas infláció mértéke még nem ismert, azonban ettől az értéktől nagy eséllyel felfelé eltér. Eddig minden hónapban magasabb volt a nyugdíjasok fogyasztói kosarával számított árindex az általánosnál. Ennek elsődleges oka, hogy a nyugdíjas háztartásokat az élelmiszerárak és a háztartási energiaárak emelkedése az átlagosnál jobban érinti – fogalmazott Farkas András.


Az idei nyugdíjkassza 5554,6 milliárd forintból áll, míg a jövő évi 6019 milliárd forintot tesz ki a mostani kalkulációk alapján. Ebben két figyelemre méltó tétel található. Az egyik a 13. havi nyugdíj, ami eddig 418 milliárd forintba került idén, ám egy nyugdíjemelés esetén ezt az összeget meg kell majd emelni 2,5-3 százalékkal. A jövő évi 13. havi nyugdíjra 449 milliárd forint van tervezve. Mindezt egy másik nagyon jelentős tétel, a nők korkedvezményes nyugdíja is kiegészíti. Utóbbi idén már 441 milliárd forintba került, ám a nyugdíjemelés esetén ez az összeg is emelkedik. Jövőre erre a tételre 467 milliárd forint van tervezve. Így pusztán ez a két elem közel ezermilliárd forintba kerül a költségvetésnek, azonban nincs olyan dedikált járulékfedezet, vagy szociális hozzájárulási adó fedezet, ami kimondottan ezt fedezné, így a költségvetés egyéb terhére kell biztosítani.

Kiemelte, hogy nemzetközi viszonylatban is egyedülállónak számít a magyar nyugdíjrendszer nőknek járó korkedvezménye, hiszen ez egy olyan korhatár előtt igénybe vehető nyugdíj, amit nem terhel semmilyen levonás.


A nyugdíjak elértéktelenedésével kapcsolatban Farkas András elmondta: Magyarországon az utóbbi évtizedben is a relatív elszegényedés folyamata zajlott a nyugdíjasok körében. Ennek oka, hogy csupán az infláció mértékével megegyezően emelkedtek a nyugdíjak, miközben a nemzetgazdasági átlagkeresetek növekedési üteme minden évben meghaladta az inflációét. Így a frissen megállapított nyugdíjak a valorizációs eljárás következtében képesek lekövetni a keresetek növekedését, ám ezt követően évről évre kisebb mértékben nő egy nyugdíj az átlagkeresetnél, ezért automatikusan elindul egy relatív elszegényedési folyamat. Ezt a jelenlegi nyugdíjrendszer nem tudja kezelni, így legfeljebb az előttünk álló nyugdíjreform adhat választ erre a problémára – mutatott rá a szakértő.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

 

 

 

Ezt az interjúmat ismerteti az economx.hu (régi nevén: Napi.hu) gazdasági hírportál is, az ismertetőt ide kattintva olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...