Milyen esetekben számítható újra a nyugdíj összege?

Milyen esetekben számítható újra a nyugdíj összege?

2023. 09. 02.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Kérhető-e a nyugdíj összegének újraszámítása? Ha igen, milyen esetekben?

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam. Ha még nem tette meg, ide kattintva iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

A korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek kérhetik a nyugdíjkorkorhatáruk betöltését követően, hogy számítsák újra az egyébként változatlan összegben (az esetleges levonások nélkül) a korhatáruk betöltésének napján automatikusan öregségi nyugdíjjá alakult ellátásuk összegét, feltéve, hogy az ellátásuk mellett végzett munkával legalább 365 nap szolgálati időt szereztek.

Az újraszámításra az ad lehetőséget, hogy az ellátás melletti munkavégzéssel szerzett kereset járulék- és szocho-köteles, viszont figyelni kell az éves keretösszeg  (idén 18 x 232.000 Ft = 4.176.000 Ft) elérésére, mert az elérés hónapját követő hónaptól az év végéig szüneteltetik a korhatár előtti ellátás vagy a szolgálati járandóság összegét.

Persze a szünetelés esetleges időszaka alatt szerzett, járulék- és szocho-köteles keresetet is figyelembe kell venni a nyugdíj összegének újraszámítása során.

Az újraszámítás iránti kérelmet az érintettek régebben csak a korhatáruk betöltését követő hat hónapon belül nyújthatták be, 2022. július 28-ától azonban megszűnt ez az időbeni korlátozás, így az érintett személyek a korhatáruk betöltését követően bármikor beadhatják az újraszámítás iránti kérelmüket.

Ezt feltétlenül érdemes megtenniük, hiszen az újraszámítás során hosszabb szolgálati időt és az eredeti ellátás megállapításához képest (jelentősen) magasabb valorizációs szorzókat lehet figyelembe venni. Vesztenivalójuk egyébként sincs: a nyugdíj összegét csak felfelé lehet módosítani az újraszámítás eredményeként.

Más területen nem történt változás a nyugdíjak újraszámíthatósága terén, ezért továbbra sem kérhető

- a korábban megállapított nyugdíjak újraszámítása arra hivatkozva, hogy változtak a valorizációs szorzók,

- a nők kedvezményes nyugdíja újraszámítása arra hivatkozva, hogy az érintett hölgy időközben betöltötte a nyugdíjkorhatárát,

- a közszférában szünetelő nyugdíj újraszámítása akkor, amikor a nyugdíjas közalkalmazotti vagy hasonló közszolgálati jellegű jogviszonya megszűnt és a nyugdíj folyósítása újraindult.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...