Miért lenne indokolt egy azonnal nyugdíjemelési korrekció?

Miért lenne indokolt egy azonnal nyugdíjemelési korrekció?

2023. 06. 04.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Júniusi nyugdíjemelési korrekció már biztosan nem lesz (hiszen 12-én már érkezik a júniusi nyugdíj, és semmilyen bejelentés nem történt, hogy emelkedne az összege). Miért lenne indokolt a mielőbbi korrekció?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával, a nők kedvezményes nyugdíjával, a nyugdíjak megállapításával, számításával, vagy a nyugdíjak emelésével kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Interjút adtam az Inforádiónak a lehetséges évközi nyugdíjemelési korrekcióról, amely a júniusi nyugdíjjal már biztosan nem érkezik, hiszen akkor már ki kellett volna adni a vonatkozó kormányrendeletet - de később még valóra válhat az emelés. Legkésőbb novemberben, ezt már a nyugdíjtörvény írja elő, ha teljesülnek a pótlólagos emelés feltételei, azaz 15%-nál magasabb lesz az idei éves infláció.

Az interjú szövegét közli az Infostart is. A cikk bevezetője:

"Elmarad a júniusi-júliusi rendkívüli évközi korrekciós nyugdíjemelés, amit a nyugdíjasszervezetek kértek volna a kormányzattól - tájékoztatta az InfoRádiót Farkas András nyugdíjszakértő. A Népszava is ír erről, a Pénzügyminisztérium azonban cáfolja a lap értesülését. Szerintük a valóság az, hogy ha az évközi adatok alapján azt állapítják meg, hogy a 2023-ra becsültnél magasabb lenne az éves várható általános, illetve nyugdíjas infláció mértéke, akkor januárig visszamenőleg nyugdíjkorrekciót hajtanak végre. Megkérdeztük a helyzetről a NyugdíjGuru News alapítóját."

Részletek az interjúból:

Az elmúlt két évben "hozzászoktatták" a nyugdíjas-társadalmat ahhoz, hogy ha megszaladna az infláció, akkor nemcsak az év végén, hanem év közben is érkezik korrekció.

"Nos, ezt a korrekciót utasította el egyelőre egy államtitkári levélben a kormányzat, ami számomra azért meglepő, mert a nyugdíjas-infláció még a normál inflációnál is némileg magasabb, a KSH május 10-én közzétett jelentése szerint 25,2 százalék volt. Mindenesetre a nyugdíjasok azt érzik, hogy a januári, 15 százalékos emeléshez képest ez a folyamatosan 25 százalék fölötti infláció egész egyszerűen megeszi a nyugdíjukat, nem is beszélve arról, hogy a nyugdíjasok pénzük egyre nagyobb hányadát kell, hogy élelmiszerre költsék, az élelmiszer-infláció ugyanis 40 százalékos" - ecsetelte az InfoRádióban Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója.


 

"Ha azt látja a kormányzat, hogy 15 százaléknál magasabb az éves infláció várható mértéke, novemberben kell, hogy legyen egy korrekció, amire semmi garancia nincs, mindenhonnan azt halljuk, hogy év végére akár egy számjegyű is lehet az infláció" - mutatott rá. Ezt a számítást egyébként tükrözi a jövő évi költségvetés is, amely 6 százalékos jövő évi inflációval számol, ami a jelenlegi 25 százalékos infláció mellett - Farkas András szerint - "rendkívül optimista becslésnek tűnik".

 


 

Ami a jövő évi nyugdíjprémiumot illeti, a számítások szerint nagyjából átlagosan 12 ezer forintos prémiummal számolhat egy nyugdíjas, de erre sem lehet mérget venni a szakértő szerint.

 

"Ehhez az kell, hogy a jövő évi gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. A kormányzat úgy tervez - és még az idei évből is van 7 hónap hátra -, hogy jövőre 4,1 százalékos lesz a GDP-növekedés, ami megint csak egy optimista előrejelzésnek tűnik, de ha így lesz, valóban lesz nyugdíjprémium, ennek a szorzója így 0,6 lesz, így jön ki a 12 ezer forint."

Farkas András nagyon régóta igyekszik ösztönözni a jogalkotókat arra, hogy a nyugdíjprémiumra költött összeget fordítsák a legszegényebb nyugdíjasok segélyezésére, egy úgynevezett szolidaritási korrekciós alapra, mert az a pénz, ha elosztjuk a 2,5 millió jogosult között, nagyon pici, miközben sokat jelentene annak az 500 ezer embernek, akinek ebben a rendkívüli inflációs közegben sem éri el a havi pénze a 100 ezer forintot.

Az interjút ide kattintva hallgathatja meg.

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...