Mennyi pénzzel tartozik az állam a nyugdíjasoknak?

Mennyi pénzzel tartozik az állam a nyugdíjasoknak?

2023. 01. 17.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Két jogcímen tartozik az állam a nyugdíjasoknak: (1) tavaly összesen 14% volt a nyugdíjemelés, de a nyugdíjas infláció 15,2% volt, vagyis 1,2% nyugdíjemelés elmaradt (2) a nyugdíjprémiumot 4% GDP-növekedés alapján fizették, de a GDP 5%-kal nőhetett.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha 2023-ban teljesíti a Nők40 feltételeit vagy betölti a 65 éves nyugdíjkorhatárát, de nem tudja, mikor célszerű igényelnie a nyugdíját,  akkor a jobb oldalon fent található "Kérdése van?" ablakra kattintva tegye föl nekem a kérdéseit, hogy azokat méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam - így akár több százezer forint előnyhöz juthat nyugdíjas élete során

 


Részletek a Portfolio gazdasági portálon megjelent cikkemből:

 

A súlyos méltányossági mellékhatásokkal működő nyugdíjemelési eljárás megváltoztatására kézenfekvő lehetőség nyílik az EU számára benyújtott magyar helyreállítási és ellenállóképességi tervben említett nyugdíjreform keretében. Nem érdemes azonban a teljes reformcsomag 2025. március 1-jei határidővel vállalt bevezetésére várni a nyugdíjemelési rendszer átalakításával, mert a veszélyhelyzetben minden nap számít a nyugdíjas társadalom tagjai számára.


A jelenlegi nyugdíjemelési eljárás során - elsősorban az állam, és nem a nyugdíjasok érdekeinek megfelelően - a nyugdíjakat a kormányzat által meghatározott, a költségvetési törvényben tervezett inflációs becslés szerint kell emelni, és ennek az emelésnek a kompenzációjára az év során csak utólag kerülhet sor (akár egy, akár két alkalommal), megint csak kormányzati becslés alapján. Vagyis az inflációs emelés mértéke mind a januári elsődleges emelés, mind a korrekciós emelések esetében becslésre (és nem lezárt tényadatokra) épül, másrészt az emelési eljárás a nyugdíjasokra hárítja át a kockázatviselés egészét, hiszen a tervezettnél magasabb tényleges infláció esetén a nyugdíjasok a nekik járó emelést hosszú hónapokra kamatmentesen kölcsönadják az államnak, sőt, az év utolsó négy hónapjára járó pótlólagos emelésről részben vagy teljesen le is mondanak az állam javára - amint ez a 2022-es 14% emelésre a lezárt éves tényadatok tükrében járó 1,2%-os plusz emelés elmaradása is bizonyítani fogja, ha erre a rendkívüli emelésre nem kerül sor.


A 2022. évi GDP-növekedés az MNB legutóbbi elemzése szerint 4,5 - 5,0%-os lehet, a nyugdíjprémiumot azonban 4,0%-os GDP-növekedés alapján, 10.000 Ft maximális összegben fizették ki 2022. novemberében. Ha a GDP 2022. évi növekedése valóban meghaladja a 4%-ot, akkor az állam ezen a jogcímen is tartozik a nyugdíjasoknak, mégpedig további legfeljebb 10.000 forinttal (4,5% GDP-növekedés esetén) vagy 20.000 forinttal (5%-os GDP-növekedés esetén).


A teljes cikket az alábbi képre kattintva olvashatja el a Portfolio gazdasági hírportálon.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...