Megpecsételődött a nyugdíjasok sorsa: könnyen lehet, hogy idén búcsút inthetnek az emelésnek

Megpecsételődött a nyugdíjasok sorsa: könnyen lehet, hogy idén búcsút inthetnek az emelésnek

2023. 07. 05.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Júniusban elmaradt és júliusban sem várható idén nyugdíjemelési korrekció a januári 15%-os emelés után. Mi várható novemberben, lesz-e visszamenőleges nyugdíjemelés?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával, a nők kedvezményes nyugdíjával, a nyugdíjak megállapításával, számításával, vagy a nyugdíjak emelésével kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Pénzcentrum részletesen ismerteti a hang.hu portálon megjelent interjúmat a várható - vagy nem várható? - idei nyugdíjemelési korrekcióról.

A cikk bevezetője:

"Farkas András, a Nyugdíjguru alapítója szerint a tavalyi emelés mértéke annak ellenére megfelel törvény betűjének, hogy csökkent a nyugdíjak reálértéke - mondta a hang.hu-nak. Még sem tartja jó megoldásnak, hogy a nyugdíjasokra nehezedő inflációs terhek, rezsiemelés ellenére a kormány nem ütemez be évközi emelést - ahogy tette a korábbi években, amikor ennél jóval kisebb volt az infláció."

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

A Pénzcentrum egy másik cikkében is elemzi a pótlólagos idei nyugdíjemelés esélyeit, ebben a cikkben is idéznek:

"Farkas András nyugdíjszakértő lapunknak azt mondta: szerinte az év közepi emelésre, illetve kompenzációra már semmi esély nincs, mert azt már bejelentették volna. Az viszont biztos, hogy a nyugdíjasok nagy bajban vannak.

Nyilvánvalóan, ha a kormányzat készült volna év közepi emeléssel, akkor arról már tudnánk, hiszen már július van, és ennyire hirtelen nem szoktak bejelenteni ekkora horderejű intézkedést - ha pedig mégis, az elviselhetetlen terhet jelentene például a nyugdíjfolyósítónak. Az a tény, hogy a január-augusztus közti infláció bőven 15 százalék fölött lesz, szerinte legalább 3-3,5 százalékos emelést jelent majd - az már egy másik kérdés, hogy valószínűleg ez sem lesz elég semmire.

Farkas András azt is elmondta, hogy mi a nyugdíjasokra leselkedő legkomolyabb veszély. Szerinte az árstopok végével még egy drágulási hullám jöhet, ami az öregségi juttatásban érdekelteknek még egy csapás lehet az amúgy sem vastag pénztárcájukra.

A nyugdíjasokat nagyon komolyan érintette - és érinti most is - az élelmiszerárak durva emelkedése, ráadásul még nem látjuk, hogy amikor vége lesz az élelmiszereket érintő árstopoknak, akkor az milyen további drágulásokat hoz. Szerintem szükséges lenne a nyugdíjrendszer reformja. Nem szabad például elfelejteni, hogy még mindig félmillió olyan nyugdíjas van az országban, akiknek a havi nyugdíja a százezer forintot sem éri el - fogalmazott Farkas András."

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...