Megállapodás szolgálati idő és nyugdíjszámításhoz figyelembe vehető jövedelem szerzésére

Megállapodás szolgálati idő és nyugdíjszámításhoz figyelembe vehető jövedelem szerzésére

2019. 03. 10.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Ha valaki nem áll biztosítási jogviszonyban, akkor sem szolgálati időt, sem figyelembe vehető keresetet nem szerez az érintett időszakban. Az ilyen időszakra megállapodással lehet kiterjeszteni a nyugdíjjogosultságot.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

 

A nyugdíj összege a nyugdíjigénylő élete során megszerzett összes szolgálati idő egész években kifejezett hossza által meghatározott százalékos mértékű, nyugdíjskála szerinti nyugdíjszorzótól, valamint az 1988. január 1-jétől a nyugdíjigénylés napjáig terjedő időszak alatt elért, nyugdíjjárulék-köteles keresetek, jövedelmek alapján számított havi nettó átlagkereset összegétől függ.

Ezért mind a szolgálati időnek, mind a járulékalapot képező keresetnek meghatározó szerepe van a nyugdíj összegének számítása során.

Sok esetben azonban előfordulhat, hogy valaki nem áll biztosítási jogviszonyban vagy szünetel ez a jogviszonya, így sem szolgálati időt, sem figyelembe vehető keresetet nem szerez az érintett időszakokban. A törvény azonban lehetővé teszi a számukra, hogy megállapodást köthessenek a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő, illetve a figyelembe vehető jövedelem megszerzése céljából.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el!

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...