Meglepetést okozhat a nyugdíjnál, ha a vállalkozónak nyugdíjjárulék-tartozása van

Meglepetést okozhat a nyugdíjnál, ha a vállalkozónak nyugdíjjárulék-tartozása van

2022. 03. 31.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Milyen szabályok alapján számítják ki a vállalkozók nyugdíját, milyen dokumentumokat érdemes eltenniük a vállalkozóknak ahhoz, hogy nyugdíjjogosultságukat bizonyítani tudják, és ha ezek nincsenek meg, mit tehetnek.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőbeni nyugdíjával, a nyugdíjemeléssel vagy a nyugdíj egyéb növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A 24.hu hírportál megkeresésére vázoltam a portál olvasóinak, hogyan állapítják meg a vállalkozók nyugdíját és mire kell különösen ügyelniük.

Részletek a cikkből:

Az egyéni vállalkozók nyugdíj-megállapításánál fő szabály szerint a társadalombiztosítási járulék (korábban nyugdíjjárulék) alapját képező jövedelem vehető figyelembe. Ezt a járulékalapot képező jövedelmet az adóhatóság igazolja. A nyugdíjtörvény szerint az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegét az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig elért (kifizetett), a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem havi átlaga alapján kell meghatározni.

A fizetendő járulék mértékének és összegének nincs közvetlen köze a nyugdíjszámításhoz, mert a magyar rendszerben az adott évben elért járulékalapot képező kereset összege a nyugdíjszámítás alapja, és nem a befizetett járulék. Másképp fogalmazva, a vállalkozói kivét vagy a vállalkozásból munkaviszony alapján kivett kereset a nyugdíjszámítás alapja, nem a befizetett járulék.

Ha a vállalkozónak (egyéni vállalkozó, társas vállalkozás tagja, segítő családtag) nyugdíjjárulék-tartozása van, akkor a be nem fizetett járulékkal érintett időszak addig nem vehető figyelembe szolgálati időként, amíg a tartozást nem rendezik. És ha a járulékfizetés elmaradása miatt kevesebb a szolgálati idő, az a nyugdíj összegére is hatással lehet, hiszen a szolgálati időtől függ a nyugdíjszorzó. Viszont a havi átlagkereset számítását nem befolyásolja a nyugdíjjárulék-tartozás. Ha a tartozást utólag – a nyugdíj megállapítása után – megfizetik, az így meghosszabbodott szolgálati időt legkorábban a befizetés napját magában foglaló naptári hónap első napjától lehet figyelembe venni.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...