Nyolc és fél százalékkal magasabb valorizációs szorzók várhatók jövőre

Nyolc és fél százalékkal magasabb valorizációs szorzók várhatók jövőre

2021. 12. 06.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A 2022. évi nyugdíjmegállapítás esetén alkalmazandó valorizációs szorzók előreláthatóan 8 és fél százalékkal nőhetnek az idei szorzókhoz képest.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha kérdése van a nyugdíjával, az Ön nyugdíjjogosultságával vagy annak maximális érvényesítési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Portfolio.hu részletesen ismerteti a valorizáció szorzók várható jövő évi mértékéről írt összefoglalómat.

Részletek a cikkből:

A 2022. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek - a koronavírus pandémia okozta gazdasági nehézségek ellenére - nem kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlenebb valorizációs szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét.

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani.

2022. ÉVI NYUGDÍJIGÉNYLÉS ESETÉN A 2020-AS ÉS KORÁBBI ÉVEK NETTÓSÍTOTT ÉVES KERESETEIT KELL A 2021. ÉV KERESETI SZINTJÉHEZ IGAZÍTANI A 2022. MÁRCIUSÁBAN KIADANDÓ VALORIZÁCIÓS SZORZÓK RÉVÉN.

A KSH legfrissebb (2021. november 30-án közzétett) kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2021. január-szeptember hónapokban mért átlagkeresetek jelentős mértékben nőttek az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,5 százalékkal, a kedvezmények figyelembe vételével számított nettó átlagkereset pedig 8,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. E friss gyorsjelentés tükrében nagy esély van arra, hogy a keresetnövekedési tendencia - a koronavírus járvány negyedik hulláma és a növekvő infláció jelezte gazdasági gondok dacára - 2021-ben az egész évben fennmarad, vagyis 2022-ben legalább 8,5 százalékkal tovább javulhatnak a valorizációs szorzók.

A teljes ismertetést IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...