Nyolc és fél százalékkal magasabb valorizációs szorzók várhatók jövőre

Nyolc és fél százalékkal magasabb valorizációs szorzók várhatók jövőre

2021. 12. 06.

A 2022. évi nyugdíjmegállapítás esetén alkalmazandó valorizációs szorzók előreláthatóan 8 és fél százalékkal nőhetnek az idei szorzókhoz képest.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha kérdése van a nyugdíjával, az Ön nyugdíjjogosultságával vagy annak maximális érvényesítési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Portfolio.hu részletesen ismerteti a valorizáció szorzók várható jövő évi mértékéről írt összefoglalómat.

Részletek a cikkből:

A 2022. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek - a koronavírus pandémia okozta gazdasági nehézségek ellenére - nem kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlenebb valorizációs szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét.

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani.

2022. ÉVI NYUGDÍJIGÉNYLÉS ESETÉN A 2020-AS ÉS KORÁBBI ÉVEK NETTÓSÍTOTT ÉVES KERESETEIT KELL A 2021. ÉV KERESETI SZINTJÉHEZ IGAZÍTANI A 2022. MÁRCIUSÁBAN KIADANDÓ VALORIZÁCIÓS SZORZÓK RÉVÉN.

A KSH legfrissebb (2021. november 30-án közzétett) kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2021. január-szeptember hónapokban mért átlagkeresetek jelentős mértékben nőttek az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,5 százalékkal, a kedvezmények figyelembe vételével számított nettó átlagkereset pedig 8,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. E friss gyorsjelentés tükrében nagy esély van arra, hogy a keresetnövekedési tendencia - a koronavírus járvány negyedik hulláma és a növekvő infláció jelezte gazdasági gondok dacára - 2021-ben az egész évben fennmarad, vagyis 2022-ben legalább 8,5 százalékkal tovább javulhatnak a valorizációs szorzók.

A teljes ismertetést IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...