A valorizációs szorzók várható alakulása 2022. évi nyugdíjmegállapítás esetén

A valorizációs szorzók várható alakulása 2022. évi nyugdíjmegállapítás esetén

2021. 11. 30.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A 2022. évi nyugdíjmegállapítás esetén alkalmazandó valorizációs szorzók előreláthatóan 8 és fél százalékkal nőhetnek az idei szorzókhoz képest.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíjával, az Ön nyugdíjjogosultságával vagy annak maximális érvényesítési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A valorizációs szorzók várható alakulása

2022. évi nyugdíjmegállapítás esetén

 

A 2022. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek - a koronavírus pandémia okozta gazdasági nehézségek ellenére - nem kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlenebb valorizációs szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét.

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani. 

2022. évi nyugdíjigénylés esetén a 2020-as és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2021. év kereseti szintjéhez igazítani a 2022. márciusában kiadandó valorizációs szorzók révén. 

A KSH legfrissebb (2021. november 30-án közzétett) kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2021. január-szeptember hónapokban mért átlagkeresetek jelentős mértékben nőttek az előző év azonos időszakához képest.

2021. január–szeptember időszakban a bruttó átlagkereset 428.600 forint, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 439.300 forint volt. Ugyanebben az időszakban a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 285.000 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 293.600 forint volt.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,5 százalékkal, a kedvezmények figyelembe vételével számított nettó átlagkereset pedig 8,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

E friss gyorsjelentés tükrében nagy esély van arra, hogy a keresetnövekedési tendencia - a koronavírus járvány negyedik hulláma és a növekvő infláció jelezte gazdasági gondok dacára - 2021-ben az egész évben fennmarad, vagyis

2022-ben legalább 8,5 százalékkal tovább javulhatnak a valorizációs szorzók.

Így jövőre is folytatódhat az a trend - miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani a korábbi évek kereseteit -, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is.

Ez nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíjra, hanem a nők kedvezményes nyugdíjára is érvényes összefüggés.


2022-ben egyébként az igényelheti a nyugdíját, aki

-  jövőre betölti a 65 éves nyugdíjkorhatárát (1957. január 1. és december 31. között született), továbbá

- az a hölgy, aki 2022-ben teljesíti a nők kedvezményes nyugdíjának (jövőre is változatlan) feltételeit, valamint 

- természetesen az is igényelheti jövőre bármikor a nyugdíját, aki már korábban teljesítette a nyugdíj feltételeit, de a nyugdíja megállapítását még nem kérte.


Ha még nem tette volna meg, IDE KATTINTVA föliratkozhat a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő minden fontos fejleményről!

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...