Korai még a nyugdíjöröm, csak szeptemberben derül ki, hogy lesz-e egyáltalán novemberi nyugdíjemelés

Korai még a nyugdíjöröm, csak szeptemberben derül ki, hogy lesz-e egyáltalán novemberi nyugdíjemelés

2023. 09. 02.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A magas infláció miatt gyorsuló ütemben szegényedik a nyugdíjas társadalom. Mennyire képes lassítani a folyamatot a nyugdíjemelés? Lesz-e biztosan, s ha igen, milyen mértékű lesz a novemberi kiegészítő nyugdíjemelés?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam. Ha még nem tette meg, ide kattintva iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

A Népszavának nyilatkoztam a novemberi kiegészítő nyugdíjemelés lehetőségéről és várható mértékéről.

Részletek a cikkből:

– Noha több portálon tényként jelent meg, hogy a nyugdíjasok novemberben legalább két és fél százalékos korrekciót kapnak, a valóságban az, hogy lesz-e kiegészítő emelés, és ha igen, milyen mértékben, csak szeptember közepén-végén dől majd el – jelentette ki lapunknak Farkas András nyugdíjszakértő.

A végleges válasz előfeltételét csak szeptember 8-án ismerhetjük meg. A Központi Statisztikai Hivatal ekkor teszi közzé az augusztusi inflációról szóló gyorstájékoztatót, és ennek utolsó fejezetében lesz szó az általános- és a nyugdíjas infláció mértékéről. A kormány majd ez alapján becsüli meg az egész évre vonatkozó pénzromlást. Ha ez az érték magasabb lesz 15-nél akkor lesz emelés, ha alacsonyabb, akkor nem – tette hozzá.

Farkas András megjegyezte: ha a várható nyugdíjas infláció magasabb az általánosnál, akkor azt kell figyelembe venni.

A nyugdíjas infláció e trend alapján elérheti éves szinten a 18 – 18,5 százalékot is. Ebben az esetben a nyugdíjemelés mértéke meghaladhatja az általános éves infláció szerinti 2,5-2,7 százalékos feltételezett mértéket, és elérheti a 3-3,5 százalékot is.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...