"Kiszámolta a nyugdíjguru, hogy pontosan mennyi pénzt kaphatnak novemberben az idősek"

"Kiszámolta a nyugdíjguru, hogy pontosan mennyi pénzt kaphatnak novemberben az idősek"

2023. 09. 25.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az InfoRádiónak nyilatkoztam a novemberi nyugdíjemelési korrekció szükséges mértékéről.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőbeni nyugdíjával kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam. Ha még nem tette meg, ide kattintva iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

Az InfoRádióban elhangzott interjúm bevezetője:

A KSH adatai és a kormány becslése alapján 3,6 százalékos nyugdíjemelésre számít idén a nyugdíjszakértő. Az átlagnyugdíjak ezzel 216 ezer forintra emelkedhetnek, az egyszeri kiegészítés összege pedig mintegy 80 ezer forint lehet.

Részletek az interjúmból:

Feltétlenül szükség van kiegészítő nyugdíjemelésre novemberben. A pontos mértékét szeptember végén dönti el a kormányzat, és október elején jelenik meg az erről szóló kormányrendelet, majd a novemberi nyugdíjak érkeznek már emelt összegben. Mivel ez egy január elsejétől visszamenőleges kiegészítő korrekció lesz, ezért egy egyösszegű emelési különbözetet is kézhez kapnak a jogosultak.

Minden számítás arra mutat, hogy az infláció idén 15 százaléknál magasabb lesz. A nyugdíjasok szerint sokkal, de sokkal magasabb, de a KSH eddigi számai is azt mutatják, hogyha az átlagát nézzük az első nyolc hónap tényadatainak, akkor az általános inflációnak az átlaga az 21,98 százalékos, a nyugdíjas infláció első nyolchavi átlaga meg 23,28 százalékos, tehát látszik, hogy a 15 százalékhoz képest sokkal magasabb a tényadatok szerinti átlag, de természetesen nem az első nyolc hónap átlaga számít, hanem az egész éves átlag. A nyugdíjtörvény szerint a magasabb mértékű inflációhoz kell igazítani a kiegészítő nyugdíjemelést, ha a nyugdíjas infláció magasabb, mint az általános, akkor a nyugdíjas inflációhoz kell viszonyítani, és ha az tényleg 19,1 százalék körül alakul, akkor azt jelenti, hogy 3,6 százalékos emelésre lesz szükség.

Még a korrekcióval sem feltétlenül marad meg a nyugdíjak vásárlóereje, mert a dupla becslés alapján tartják karban a nyugdíjak reálértékét, és az éves, tényleges infláció ettől eltérhet, viszont utána már nincs korrekció.

Ez csak akkor lenne lehetséges, ha lenne egy kiegészítő intézkedés, hogy utólag is meg kell nézni, a tényleges infláció hogy alakult, és ha az magasabb lenne, mint amennyivel emelkedtek a nyugdíjak, akkor azzal is ki kéne egészíteni a következő évben, de erről egyelőre nincs szó.

A teljes interjút ide kattintva hallgathatja meg, illetve olvashatja el a leiratát.

 

 

 

Ezt az interjúmat ismerteti a Portfolio gazdasági hírportál is, ezt ide kattintva olvashatja.

 

Ezt az interjúmat az ATV portál is hosszan idézi, ezt ide kattintva olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...