Kettős nyugdíjkorhatár van, ami hamarosan változhat?

Kettős nyugdíjkorhatár van, ami hamarosan változhat?

2024. 01. 16.

A férfiak csak a 65 éves nyugdíjkorhatár betöltésével, a nők a Nők40 révén akár öt-hat évvel korábban is nyugdíjba mehetnek. Meddig maradhat fenn ez a lényegében kettős nyugdíjkorhatár?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

 

Ha kérdése van a meglévő vagy a jövőbeni nyugdíjával, annak megállapításával, időzítésével, emelésével kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A nők kedvezményes nyugdíja feltételei nem változnak 2024-ben. Eszerint egy nő a 65 éves nyugdíjkorhatára előtt idén is akkor igényelhet nyugdíjat, ha megszerzett legalább 40 évi jogosító időt, azon belül pedig legalább 32 év, munkával szerzett szolgálati időt. Ez utóbbi feltétel 30 évre csökken, ha egy gyermeke súlyosan fogyatékosnak minősül. Az öt vagy több gyermekes édesanyák az ötödik gyermektől számítva egy-egy évvel, de összesen legfeljebb 7 évvel csökkenthetik a 32 év munkával szerzett szolgálati időre vonatkozó feltételt.

Sok félreértés forrása e kettős időfeltétel, mert sokan változatlanul azt hiszik, elegendő a 32 évi munkaviszonyt felmutatni a kedvezményes nyugdíjra való jogosultsághoz. Ez azonban önmagában nem elegendő, a jogosító időnek minden esetben legalább 40 évnek kell lennie, és ebből a 40 évből lehet legfeljebb 8 év a gyermeknevelésre tekintettel kapott ellátások (pl. csed, gyes, gyed, gyet) folyósítási idejével szerzett szolgálati idő. Ha egy nőnek nincs gyermeke, akkor a teljes 40 évi jogosító időt munkával szerzett szolgálati időnek kitennie.

Tekintettel arra, hogy a nők kedvezményes nyugdíja bevezetésének évében, 2011-ben a nyugdíjkorhatár 62 év volt - és ehhez igazították az előírt jogosító idő legalább 40 éves hosszát -, amely azóta 65 évre emelkedett, továbbra sem zárható ki az a kockázat, hogy a későbbi években a 40 éves feltételt e 3 évi korhatár emelkedést tükrözve (41, 42, 43 évre) emeljék. Erre azonban 2024-ben még biztosan nem kerül sor.

Idén a nők kedvezményes nyugdíjára már 467 milliárd forintot (a teljes 6019 milliárd forintos  2024. évi nyugdíjkassza 7,76%-át) kell fordítani.

A fentiek kapcsán a Jazzy Rádió Business Class című reggeli műsorának 2024. január 16-i adásában beszéltem a Nők40 fenntartásával kapcsolatos kihívásokról.

A beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.


Ha még nem tette meg, ide kattintva iratkozzon föl a 2024-ben változatlanul ingyenes heti hírlevelemre!

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...